Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V jindřichovickém domově důchodců jezdí elektromobilem

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 14. 11. 2016 14:31

Sdílet článek

Domov důchodců v Jindřichovicích pod Smrkem jako první zařízení sociálních služeb v České republice od dnešního dne používá elektromobil. K přírodě šetrné vozidlo využije organizace, jejímž zřizovatelem je Liberecký kraj, zejména pro převozy materiálu. Pořízení vozu značky Peugeot dodávkového typu stálo 700 tisíc korun.

„Automobil je ve variantě menší dodávky a využívat ho budeme především pro přepravu různého materiálu mezi našimi objekty, například potravin, špinavého prádla nebo dalších potřeb. Jezdit s ním budeme každý den,“ popsal ředitel domova Petr Pávek. Na nákup automobilu přispěl z rozpočtu Liberecký kraj, část peněz uhradil domov důchodců ze svých zdrojů. 

Největší výhodou vozidla jsou minimální náklady na údržbu a jeho ekologický provoz. Na jedno nabití ujede zhruba 100 – 150 kilometrů. „Vůz je běžně dostupný a pořídit si ho může každý. Dosud ale není ale o elektromobily tak velký zájem. Není dostatečně hustá síť nabíjecích stanic a je cenově dražší a až dosud chyběla podpora na jejich nákup. Tu by ale mohli nyní získávat zájemci od státu, a tak by se mohl zájem o vozy zvýšit,“ uvedl Petr Tomín zastupující libereckou společnost Federal Cars, od které bylo vozidlo pro domov důchodců zakoupeno.

O nákupu dalších elektromobilů bude uvažovat do budoucna i Liberecký kraj. „Nyní budeme jeho využití testovat právě v Jindřichovicích pod Smrkem. Pokud se osvědčí, zvážili bychom nákup nových elektromobilů i pro další krajské organizace,“ dodal hejtman Libereckého kraje Martin Půta. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky