Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V krajské nemocnici otevřeli nový centrální interní příjem

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 17. 06. 2015 14:30

Sdílet článek

Nový centrální interní příjem (CIP), který slouží pro příjem pacientů se všemi interními diagnózami, otevřela ve středu slavnostně Krajská nemocnice Liberec v pavilonu B. Nové pracoviště liberecké nemocnice si přišel prohlédnout i hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

 „Je to jediný centrální interní příjem v Libereckém kraji a jeden z mála v celé České republice. Sloužit na něm budou lékaři z interního oddělení, kardiocentra a neurocentra, takže pacienta vyšetříme na jednom místě a vše tak výrazně urychlíme,“ vysvětlil přednosta interního centra Krajské nemocnice Liberec MUDr. Tomáš Klimovič.

Podobný centrální příjem má například pražská Fakultní nemocnice Motol, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, Ústřední vojenská nemocnice v Praze nebo Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Příjem pacientů s interními diagnózami usnadní práci i záchranné službě, která předá nemocného vždy na jednom místě specializovanému týmů. „Hlavní rozdíl oproti současnému stavu spatřuji v tom, že u řady závažných stavů se bude stanovovat pravděpodobná diagnóza až v nemocnici. Toto již nebude muset dělat záchranná služba, s cílem přivést nemocného na správnou specializovanou ambulanci.  Například u pacienta s dušností nebude muset rozlišovat, zda jde o srdeční slabost nebo zápal plic, ale nemocného přiveze na jedno příjmové místo v nemocnici,“ upřesnil přednosta kradiocentra Krajské nemocnice Liberec MUDr. Rostislav Polášek.

 „V každé službě bude sloužit internista nebo kardiolog a mladší lékař. Neurologové budou docházet na příjem na konzilia,“ upřesnil vedoucí lékař CIP MUDr. Zdeněk Krejzar. Lékaře doplní čtyřčlenný tým zdravotnických záchranářů a zdravotních sester. Pacienti, kteří zamíří na interní příjem, přiveze nejenom záchranná služba, ale také je sem budou posílat obvodní lékaři nebo přijdou s obtížemi sami.  „K třídění pacientů budeme používat tzv. triážový systém. Inspirovali jsme se v pražské motolské nemocnici. U pacienta stanovíme diagnózu a dle naléhavosti stavu ho ošetříme. Vše se díky koncentraci péče na jedno místo zrychlí v řádech desítek minut,“ doplnil přednosta MUDr. Tomáš Klimovič.

K tomu pomůže také nová technika jako například dva laboratorní analyzátory, které přímo na místě vyšetří do deseti minut vzorky krve, zatímco dosud byly vzorky posílány do laboratoří a na výsledek čekali lékaři i více než půl hodiny. Centrální interní příjem má šest lůžek vybavených novými přístroji na monitorování vitálních funkcí, EKG, defibrilátory, infuzními pumpami s dávkovači, nebo moderními lůžky pro pacienty. Kromě toho jsou zde i čtyři křesla pro pacienty s lehčími diagnózami. Celkové náklady na rekonstrukci a vybavení centrálního interního příjmu stály Krajskou nemocnici Liberec více než 7 miliónů korun. „Vybudováním centrálního příjmu interních oborů Krajská nemocnice Liberec jasně deklaruje své jedinečné místo při poskytování akutní péče pro pacienty Libereckého kraje a logicky usnadňuje komunikaci záchranné služby s naší nemocnicí. Filozofie, kdy lékaři z různých oborů dochází za pacientem na jedno kontaktní místo, je výhodná jak pro zrychlení diagnozy, správné nastavení léčby, tak i pro komfort pacienta. Věříme, že úzká forma spolupráce jednotlivých oborů na tomto centrálním příjmu stabilizuje pracovní týmy pro budoucí námi zamýšlené emergency v moderním pavilonu,“ uzavřel generální ředitel a předseda představenstva Krajské nemocnice Liberec MUDr. Luděk Nečesaný, MBA. 

TZ KNL

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky