Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

V neděli se otevře více než stovka podstávkových domů

27. 05. 2015

Poslední květnovou neděli se již pojedenácté koná oblíbená akce, která nabízí jedinečnou možnost nahlédnout do běžně nepřístupných interiérů podstávkových domů, specifických staveb oblasti tzv. „Trojzemí“

„Den otevřených podstávkových domů a následně červencový Den lidové architektury jsou aktivitami, na jejichž organizaci se Liberecký kraj významně podílí. Pro všechny návštěvníky je to jedinečná příležitost obdivovat toto výjimečné kulturní dědictví našeho kraje, v případě podstávkových domů i německých a polských sousedů. Osobně velmi doporučuji si některý z přístupných domů prohlédnout,“ vybízí k návštěvám statutární náměstkyně hejtmana Libereckého kraje Hana Maierová.

Do specifického světa této lidové architektury bude možné na vybraných místech nahlédnout
od 10:00 do 17:00 hodin. Kompletní seznam všech 104 otevřených podstávkových domů na území Česka, Polska a Německa je uveden na turistickém webu Libereckého kraje www.liberecky-kraj.cz. Zájemci si budou moci prohlédnout třeba tzv. Führichův dům v Chrastavě, podstávkový dům v Luhové ulici v Raspenavě nebo objekt bývalého hostince „Pod Lipami“ v Bílé.

Historie podstávkových domů se datuje cca do 15. - 16. století, kdy došlo v našem regionu mistrovským způsobem k propojení hrázděných (německý vliv) a roubených (slovanský vliv) konstrukcí v rámci jednoho objektu. Na území Evropy se jedná o jedinečný stavební styl, který se po staletí vyvíjel a podřizoval požadavkům jednotlivých generací. Pro žádný jiný typ stavby není tak charakteristická individualita, která předurčuje podstávkové domy k tomu, aby každý z nich byl unikátem. Přijměte tedy pozvání do „krajiny podstávkových domů“, která spojuje příhraniční oblasti Čech, Saska a Dolního Slezska.

Do konce dubna se mohli zájemci přihlásit i na celodenní autobusovou exkurzi za podstávkovými domy v Čechách, Polsku a Německu, kterou v rámci této ojedinělé akce pořádá Liberecký kraj a Místní akční skupina Frýdlantsko. Liberecký kraj se finančně podílel na dopravě, a tak putování krajinou podstávkových domů je pro přihlášené bezplatné.

Bc. Dědková Markéta
marketa.dedkova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324
Mobil: 739541624