Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V nových domovech budou žít postižení podobně jako zdraví lidé

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 05. 02. 2016 16:05
  • Rozvoj
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

Unifikované ústavní prostředí zanedlouho vymění za bydlení rodinného typu v malých bytech zdravotně postižené ženy z domova v Mařenicích na Českolipsku. V rámci pilotního projektu Libereckého kraje, nazvaného „Transformace pobytového zařízení – Domov pro osoby se zdravotním postižením Mařenice, p. o.“, byly pro ně postaveny čtyři nové domy, dva ve Cvikově a dva v Novém Boru. V nových domech bude žít dohromady 30 zdravotně postižených.

 

Youtube video

Nové zázemí pro handicapované ženy z Mařenic představilo vedení Libereckého kraje za účasti ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové poprvé veřejnosti v pátek 5. února ve Cvikově.

„Po předchůdcích jsme zdědili dva rozpracované projekty transformace, jejichž stav byl na začátku tragický. Z toho důvodu jsme jeden zrušili a zaměřili se na dokončení toho druhého. Lidé z týmů náměstkyně Lenky Kadlecové a radního Petra Tulpy odvedli dobrou práci a dotáhli projekt do zdárného konce. Transformace domova Mařenice je ukázkou toho, kam se mají ubírat sociální služby v kraji i v budoucnu,“ uvedl Martin Půta, hejtman Libereckého kraje. 

Nové komornější prostředí umožní zdravotně postiženým vést podobný život, jako mají jejich zdraví vrstevníci. Handicapovaní zde budou vedeni k tomu, aby samostatně zvládali většinu z každodenních činností. Nové domy byly navíc záměrně situovány přímo do center obcí. Tedy tam, kde to budou mít klienti blízko na nákupy, k lékaři, ke kadeřníkovi nebo za zábavou. Handicapovaní už nebudou schováváni před veřejností, jak bývalo zvykem za minulého režimu. Stanou se součástí dané obce.

„Každý člověk, i ten, kterému příroda někde ubrala, se podílí na společném lidství. Je stejně jedinečný jako ti, co patří mezi zdravé. Má stejnou hodnotu, stejnou důstojnost a stejná práva. A to je hlavní cíl celé transformace – umožnit zdravotně postiženým žít důstojný a plnohodnotný život,“ zdůraznila náměstkyně hejtmana Lenka Kadlecová.

Jak dodala, areál domova v Mařenicích přestal dávno vyhovovat současným potřebám sociální péče. Dům není ani bezbariérový. Objekt je umístěn mimo obec a je hůře dostupný. Proto byl domov v Mařenicích vybrán do projektu transformace jako první v Libereckém kraji.

V nových domech bude žít dohromady 30 zdravotně postižených. Ve Cvikově to bude 9 lidí a v Novém Boru celkem 21. Počítá se i s tím, že by zde mohli žít také zdravotně postižení muži.

„Transformace je dlouhodobý projekt. I když se během jeho realizace několikrát vyměnilo vedení Libereckého kraje, podporovali jej všichni bez rozdílu politického zaměření. Jsem ráda, že zrovna náš domov byl vybrán jako první v celém procesu transformace a že to budou zrovna naše klientky, které s novým bydlením získají daleko větší soukromí,“ podotkla Petra Bröcklová, ředitelka Domova pro osoby se zdravotním postižením Mařenice.

Projekt byl spolufinancován z Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci Integrovaného operačního programu. Celkové náklady na všechny čtyři domy, včetně vybavení, dosahují téměř 55 milionů korun, z toho podíl LK je 9,2 milionu korun. Projekt „Podpora transformace sociálních služeb“ bude v Libereckém kraji pokračovat. Druhým projektem v řadě bude Domov Sluneční dvůr Jestřebí. Třetím projektem transformace by se mělo v budoucnu stát Centrum denních služeb Jablonec nad Nisou.

Domov v Mařenicích je určen ženám s vrozeným mentálním a kombinovaným postižením ve věku od 40 let, které jsou v nepříznivé sociální situaci a vyžadují pravidelnou pomoc jiné osoby. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky