Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Více než 900 milionů KČ z ROP půjde na opravy silnic v severovýchodních Čechách

Mgr. Langer Jiří

  • 03. 03. 2014 18:49

Sdílet článek

Výbor Regionální rady Severovýchod rozděloval na svém pondělním zasedání prostředky z evropských fondů. Přes 900 milionů korun půjde z ROP Severovýchod na rekonstrukce silnic a 66,5 milionů na podporu školství.

Dalších sedmnáct úseků silnic II. a III. třídy v Libereckém, Královéhradeckém a Pardubickém kraji se bude rekonstruovat díky evropským dotacím. Liberecko využije 50,9 milionů korun na dokončení přeložky komunikace v Chrastavě, na Královéhradecku čeká na rekonstrukci třeba silnice ze Rtyně do Hronova, pardubičtí radní mohou se 145 miliony korun zahájit práce v úseku z Tatenice Krasíkova směrem na Zábřeh.

Výbor Regionální rady dal zelenou také patnácti infrastrukturním projektům, na které však v tuto chvíli nejsou prostředky.

„V případě, že se do operačního programu vrátí nevyčerpané peníze z jiných projektů, využijeme je zpětně na financování silnic II. a III. třídy,“ vysvětlil Martin Půta, předseda Regionální rady Severovýchod.

Se stejnou situací se musí vypořádat také obecně prospěšná společnost MCU Koloseum, která začne v Liberci s úpravami kulturně pohybového centra Koloseum, a Statutární město Pardubice, jež se chystá rekonstruovat starou vojenskou plovárnu na Vinici.

Členové Výboru také schválili přidělení 66,5 milionů korun pro devatenáct nových projektů zaměřených na rozvoj školství. Například v Chroustovicích tak vybaví odborné učiliště, na lesnické akademii v Trutnově pořídí simulátor pro výuku harvestorových technologií, v Hořicích zmodernizují dílny na tamější kamenické a sochařské škole.

Více času na realizaci integrovaných plánů rozvoje měst získali radní v Liberci a Pardubicích. Výbor Regionální rady vyhověl jejich žádosti a zrušil podmínku, podle níž musela krajská města do 30. června letošního roku vyčerpat 95 % přidělených prostředků. Stále však mají povinnost utratit do konce roku 99 % vyčleněných financí.

„Pokud bychom trvali na původní podmínce, ohrozili bychom realizaci dalších projektů, například dnes zahájenou rekonstrukci Třídy Míru v Pardubicích nebo výstavbu hospice v Liberci,“ řekl předseda Půta. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky