Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Vítězem soutěže Vesnice roku 2015 Libereckého kraje je obec Mříčná

01. 07. 2015

Vítězem krajského kola soutěže Vesnice roku 2015 v Libereckém kraji se stala Mříčná na Semilsku. Hodnotitelská komise ocenila zejména komplexní přístup k celkovému rozvoji obce v oblasti vzdělávání, mládeže, spolkového života a životního prostředí.

 „V Libereckém kraji se do letošního ročníku soutěže přihlásilo 15 obcí. V jubilejním jednadvacátém ročníku soutěže se o titul Vesnice roku 2015 utkalo šest obcí ze Semilska, tři obce z Českolipska, dvě z Jablonecka a čtyři z Liberecka. Přihlášené obce byly hodnoceny v následujících oblastech: koncepční dokumenty, společenský život, aktivity občanů, podnikání, péče o stavební fond a obraz vesnice, občanská vybavenost, inženýrské sítě a úspory energií, péče o veřejná prostranství, přírodní prvky a zeleň v obci, péče o krajinu, připravované záměry a informační technologie obce,“ řekl Vít Příkaský, radní Libereckého kraje pověřený řízením resortu rozvoje, který společně s ostatními subjekty soutěž v Libereckém kraji pořádá.

Devítičlenná komise hodnotitelů navštívila během čtyř červnových dnů všechny přihlášené vesnice. Každá obec měla na svou prezentaci maximálně 2 hodiny. Komise hodnotila způsob prezentace obce, body mohli soutěžící nasbírat i například materiály, které obce předložily společně s přihláškou do soutěže. Nejlépe si vedla již zmíněná Mříčná.

Mříčná za vítězství v krajském kole obdrží vedle zlaté stuhy a postupu do republikového finále také finanční ocenění ve výši 1.000.000 Kč. Slavnostní předání cen proběhne 12. srpna tohoto roku přímo ve vítězné obci, tj. v Mříčné. V období mezi 3. 8. - 5. 9. navštíví Mříčnou celostátní komise soutěže, která následně ze třinácti finalistů vybere letošního vítěze. V sobotu 19. září 2015, na luhačovickém Mezinárodním festivalu dětských folklorních souborů „Písní a tancem“, oznámí ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová vítěze soutěže Vesnice roku 2015.

V soutěži Vesnice roku jsou každoročně udělována i další ocenění, spojená s možností dotace z Programu obnovy a rozvoje venkova ve výši 300 tisíc korun. Modrou stuhu za společenský život získal Bozkov ze Semilska, bílou stuhu za činnost mládeže získal českolipský Prysk. Oranžová stuha za spolupráci obce se zemědělským subjektem putuje do obce Všeň na Semilsku a zelenou stuhou za péči o zeleň a životní prostředí se budou moci pochlubit v Kruhu, který se nachází také na Semilsku.

Umístění účastníků krajského kola soutěže Vesnice roku 2015 v Libereckém kraji

Zlatá stuha – krajský vítěz
Mříčná (okres Semily)

Modrá stuha – za společenský život
Bozkov (okres Semily)

Bílá stuha – za činnost mládeže
Prysk (okres Česká Lípa)

Zelená stuha – za péči o zeleň a životní prostředí
Kruh (okres Semily)

Oranžová stuha – za spolupráci obce a zemědělského subjektu
Všeň (okres Semily)

Cena naděje pro živý venkov - ocenění za místní spolkový život a občanskou společnost Osečná (okres Liberec)

Skokan roku
Dlouhý Most (okres Liberec)

Ocenění za rozvoj venkova
Chuchelna (okres Semily)

Diplom za moderní knihovnické a informační služby
Radimovice (okres Liberec)

Diplom za vzorné vedení obecní kroniky
Heřmanice (okres Liberec)

Zlatá cihla v Programu obnovy venkova za příkladné stavby na venkově, realizované v duchu Programu obnovy venkova nebyla v žádné kategorii udělena.

Diplom za zvyšování dopravní bezpečnosti v obci

Karlovice (okres Semily)

Diplom za rozvoj turistického ruchu

Albrechtice v Jizerských horách (okres Jablonec nad Nisou)

Diplom za zajišťování sociálních služeb v obci

Kravaře (okres Česká Lípa)

Diplom za podporu školství v obci

Osečná (okres Liberec)

Diplom za revitalizaci území

Ralsko (okres Česká Lípa)

Diplom za podporu sportovních aktivit

Zlatá Olešnice (okres Jablonec nad Nisou)

 

Daníčková Blanka
blanka.danickova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226302
Mobil: 732765215