Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Vítězný artefakt pro soutěž Stavba roku LK JUNIOR navrhl Petr Šetlík z novoborské sklářské školy

Mgr. Langer Jiří

  • 13. 04. 2011 15:27
  • Školství

Sdílet článek

 

Náměstek hejtmana LK Vít Příkaský včera ocenil v sídle Libereckého kraje nejlepší účastníky designerské soutěže na návrh artefaktu pro soutěž Stavba roku Libereckého kraje JUNIOR. Ze 16 prací vyhlásila odborná porota vítězem Petra Šetlíka z VOŠ sklářská a SŠ Nový Bor.

Za ním se umístili druhý Marek Hein a třetí Pavlína Mašková, oba z téže školy. Do užšího výběru postoupili ještě dva studenti VOŠ a SŠ Nový Bor Petra Tomišová a Adam Beránek.

„Soutěž byla určena studentům středních a vysokých škol působících v našem kraji. Překvapila nás poměrně vysoká účast studentů z jedné odborné a dvou uměleckých středních škol. Škoda jen, že i některé další uměleckoprůmyslové školy v soutěži chyběly. Myslím ale, že všichni zúčastnění studenti odvedli velmi dobrou práci,“ řekl v úvodním slovu Vít Příkaský s tím, že: Vyšší odborná škola sklářská a střední škola Nový Bor poslala 12 návrhů, Střední průmyslová škola stavební Liberec 3 a Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská Železný Brod 1 návrh.

Petr Šetlík  si jako inspiraci pro svůj vítězný návrh vybral cihlu jako základní stavební kámen. Reliéf zdi je umístěn na zadní straně artefaktu, která tím, že zůstane hrubá s pórovitou strukturou, umožní zajímavý průhled hladkou přední stranou, kde vynikne textura zdi. Ani zde nechybí nápis s názvem soutěže.

Marek Hein vycházel ze segmentu nosného prvku stavby – a to traverzy. Jeho hlavní myšlenkou bylo najít co nejjednodušší tvar, který by vycházel ze základních stavebních konstrukčních prvků. Návrh podal ve dvou verzích, a to jak materiálových, tak tvarových. Na ploše řezu je umístěn požadovaný nápis.

Pavlína Mašková  zvolila jako základní tvar dutý válec, který připomíná stavební dílo – tunel. Po celé jeho délce byly umístěny tři klínové řezy s dekorativní i praktickou funkcí a brání artefaktu v samovolném pohybu. V jednom z těchto řezů je umístěn nápis, který je tak za všech okolností nepřehlédnutelný.

Designerskou soutěž vyhlásil Liberecký kraj na podzim loňského roku a důvodem byla skutečnost, že pro ostatní kategorie soutěže Stavba roku Libereckého kraje jsou artefakty již dlouho zavedené, ale u kategorie JUNIOR tomu tak nebylo.

„V loni se velmi osvědčila soutěž Stavba roku Libereckého kraje JUNIOR, určená pro nastupující generaci stavařů a architektů z Libereckého kraje. Cílem „JUNIORA“ je totiž podchytit zájem a přínos mladé generace, která se může realizovat v této soutěži, jejímž hlavním tématem je výstavba v souladu s přírodou,“ vysvětlil náměstek hejtmana.s tím, že JUNIOR je určen pro účastníky všech stupňů škol a vzdělávacích zařízení, včetně rekvalifikačních kurzů.

I v letošním roce se budou vyhlašovat celkem 4 soutěže: Hlavní soutěž Stavba roku Libereckého kraje 7 ročník – Cena Doc. Ing. arch. Hubáčka Dr. h. c., a doplňující soutěže Cena Ing. Dr. Štěpána Ješe 2011, Stavba roku Libereckého kraje JUNIOR 2011Cena Sympatie pod záštitou hejtmana Libereckého kraje 2011.

Vyhlášení soutěže Stavba roku 2010 se uskuteční 13. září 2011 v sídle Libereckého kraje.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky