Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Vlhkost ve sklepích Lázní nijak neohrozí chod galerie

Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 28. 08. 2014 08:14

Sdílet článek

Téměř dva měsíce uplynuly od doby, kdy se objevila vlhkost ve sklepních prostorách revitalizovaných městských lázní, nyní sídla Oblastní galerie Liberec. Experti města i dodavatelské firmy nyní připravují takový postup oprav, který si nevyžádá žádné omezení provozu galerie. Nehrozí tedy, že by se kvůli odstraňování vlhkosti musela Oblastní galerie na nějaký čas zavřít.

Jak uvedl náměstek primátorky Jiří Šolc, neorenesanční Lázně leží na zavezeném rozlivu potoka. Potok starou budovu stále obtéká a teče i pod nově vybudovaným depozitářem galerie. Problémy se zatékáním, které se mohou objevovat (a vloni také objevily) i po přívalových deštích, kdy kanalizace není schopna pobrat nadměrné množství spadlé vody, měla tato historická památka a archeologická chlouba města Liberce vždycky.

Od chvíle, kdy se vlhkost ve sklepních prostorách galerie objevila, nikam dál nepostupuje. „Tato nevšední stavba je vysoce ceněna laickou i odbornou veřejností. Pracujeme na tom, aby závady, které se objevily, nikdo z návštěvníků nepoznal,“ řekl náměstek primátorky Jiří Šolc. „Je přirozené, že se po dokončení takto náročné stavby objeví řada drobných potíží. Mimochodem, každý, kdo staví nebo rekonstruuje rodinný domek, tedy stavbu stokrát levnější a nesrovnatelně méně náročnou, o tom ví své,“ doplnil.

To, že mezi náročností jakékoliv stavby a množstvím drobných reklamací existuje přímá úměra, potvrdila také náměstkyně hejtmana Libereckého kraje Hana Maierová. I ona za Liberecký kraj ujistila návštěvníky, že vzniklé problémy s vlhkostí ve sklepních prostorách nijak neohrozí provoz galerie.

„Reklamační závady se objevují, ředitel Oblastní galerie pan Randáček ale se zhotovitelem stavby, firmou Chládek a Tintěra, a s městem Liberec komunikuje a opravy řeší. Závady jsou postupně odstraňovány, na chodu galerie se nijak neprojeví. Uzavření objektu rozhodně nehrozí,“ zdůraznila Hana Maierová, náměstkyně hejtmana pro resort cestovního ruchu, památkové péče a kultury.

Neorenesanční Lázně Františka Josefa I. byly s pomocí evropských dotací za cenu 360 milionů korun rekonstruovány a přebudovány na sídlo Oblastní galerie, kterou spravuje Liberecký kraj. Budova ještě pět let po dokončení stavby zůstane podle dohody s Libereckým krajem v majetku statutárního města Liberce, pak přejde do vlastnictví Libereckého kraje. Kraj ostatně hradil povinnou spoluúčast projektu. Galerie se přestěhovala do Lázní na konci února letošního roku.

TZ: MML, text Zuzana Minstrová

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky