Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Výstava STOP Smrtelným nehodám opět putuje po kraji

24. 03. 2015

Výstavu „STOP Smrtelným nehodám“, kterou pro veřejnost připravil a realizuje Liberecký kraj je nyní možné shlédnout ve vestibulu budovy městského úřadu v Semilech. V následujících týdnech pak bude pokračovat do Liberce, Nového Boru a dalších míst.

 

Výstava „STOP Smrtelným nehodám“, která již čtyři roky putuje po městech Libereckého kraje, sestává z fotografií a popisů dopravních nehod, které se odehrály v našem kraji. Jejím cílem je především poukázat na nebezpečí číhající na našich silnicích a seznámit veřejnost se skutečnými těžkými nehodami, jejichž příčinou byla především nepřiměřená rychlost jízdy, alkohol za volantem a další závažné příčiny.

 

 „Naším cílem je poukázat na ty nejhorší dopravní nehody, které se staly v našem kraji a jejich příčiny. Na jednotlivých plakátech nejsou žádné smyšlené příběhy, ale naopak tragédie, které se skutečně staly a to v blízkosti našich domovů. Výstava je jednou z aktivit Libereckého kraje a jeho partnerů, která má vést k ohleduplnějšímu chování všech účastníků silničního provozu,“ říká Vladimír Mastník, radní Libereckého kraje pro resort dopravy.

 

Podle oficiálních statistik došlo v Libereckém kraji za loňský rok k výraznému meziročnímu nárůstu obětí dopravních nehod, a to z 20 na 28. Hlavní problém, který způsobil 12 smrtelných úrazů, byl tzv. nesprávný způsob jízdy, což znamená, že řidič se s nejvyšší pravděpodobností nevěnoval řízení, tak jak to situace vyžadovala. Velkým dlouhodobým problémem je také nepřiměřená rychlost, která si vyžádala 9 obětí. Ve 2 případech bylo zaznamenáno u viníka smrtelné dopravní nehody řízení pod vlivem alkoholu. K vážným dopravním nehodám docházelo také na železničních přejezdech.

 

„V Libereckém kraji evidujeme na železnicích celkem 33 nehod, při kterých zemřelo 13 osob a další 2 osoby utrpěly těžké zranění. Osm z těchto nehod se odehrálo na železničním přejezdu. Za nejhorší nehodu v Libereckém kraji za uplynulý považujeme tu, která se odehrála 27.11.2014 ve Višňové na Frýdlantsku. Střet osobního vozidla s osobním vlakem si vyžádal dva lidské životy,“ uvádí Přemysl Živný ze Správy železniční dopravní cesty.

 

 „Výstava není samozřejmě jedinou naší aktivitou v oblasti bezpečnosti silničního provozu. Hodně podporujeme dopravní výchovu dětí, ať již tu která probíhá na dopravních hřištích nebo ve školách. Letos se opět pustíme i do kurzů pro motocyklisty. Budeme se také podílet na celorepublikovém projektu Na kole jen s přilbou. Naše aktivity tedy směřují jednak do výchovy budoucích účastníků silničního provozu, jednak i do řešení nejpalčivějších dopravně bezpečnostních problémů v našem kraji,“ dodává Vladimír Mastník.

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226302
Mobil: 739541588