Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Z Arnoltic na Frýdlantsku již bylo odvezeno 2.820 tun nelegálně navezených odpadů

Mgr. Langer Jiří

  • 17. 03. 2014 15:47
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Do liberecké spalovny bylo do konce února odvezeno k energetickému využití 2.820 tun odpadů z celkových cca 10 tisíc tun, které zde byly nelegálně shromážděny v minulých letech.

Daří se tak plnit závěry jednání v Liberci a Arnolticích (obec Bulovka)  z  12. 11. 2013 představitelů LK se zástupci agentury SAA (Sonderabfallagentur Baden-Württemberg GmbH), německého kompetentního úřadu pro řešení nelegálních přeprav odpadů.

Zde se totiž  zástupci SAA zavázali, že v termínu do konce června 2014 zajistí, tedy i finančně, prostřednictvím společnosti SITA CZ a.s., odstranění množství cca 4500 tun  nelegálně dovezených odpadů textilu a směsných plastů do lokality Arnoltice,  původem ze Spolkové republiky Německo.

Pro nakládku odpadů ve formě lisovaných balíků nebo volně ložených odpadů a následný odvoz do spalovny je využíváno šesti kontejnerů o celkovém objemu cca 36 m3. Přepravu v soupravě zajišťují dva nákladní vozy. Průměrná váha odpadů naložených do jednoho kontejneru činí cca 7 tun.  Některé sektory v areálu, původně zaplněné odpady, již byly zcela vyklizeny. Zbývající odpady z předem určených sektorů zůstanou na určených místech pro II. etapu projektu financovanou českou stranou.

„Projekt pokračuje i přes drobné, ale technicky řešitelné problémy dle harmonogramu. Celkové průměrné denní návozy se pohybují v množství cca 60-65 tun,“ řekl náměstek hejtmana LK pro zemědělství a životní prostředí Josef Jadrný.

Ten navštívil Frýdlantsko krátce po svém nástupu do funkce v prosinci 2012, aby se na vlastní oči přesvědčil o množství nelegálního odpadu v bývalém zemědělském areálu v Arnolticích, nyní sloužící mimo jiné ke skladování uhlí, a následcích požárů v  této lokalitě a následně inicioval jednání s německou stranou.

„Tehdy jsem věděl, že jednání budou složitá a budu spokojen, když se do roka s likvidací začne.

Nyní mohu potvrdit, že odvoz odpadů v I. etapě projektu skončí do konce dubna,“ dodal.

Závěrečný kontrolní den se uskuteční v 1. týdnu měsíce května, kdy bude předána závěrečná zpráva a lokalita bude do realizace další etapy odvozu odpadů protokolárně uzavřena.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky