Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Žáci obchodní akademie v Jablonci nad Nisou zachránili životy dvěma dětem

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 26. 06. 2015 12:15
  • Školství

Sdílet článek

Zachránit životy dvou dětí pomohli žáci Martin Bartoš, Matěj Hulík a učitelka Barbora Jarolímová z Vyšší odborné školy mezinárodního obchodu a Obchodní akademie v Jablonci nad Nisou. Při vodáckém kurzu na Jizeře vytáhli z vody tříletého chlapce a tříměsíční holčičku, kteří spadli do vody souhrou událostí. Za jejich čin jim přijela do školy poděkovat Alena Losová, členka Rady Libereckého kraje.

Při vodáckém kurzu Vyšší odborné školy mezinárodního obchodu a Obchodní akademie Jablonec nad Nisou se žáci 2. ročníku obchodní akademie stali svědky mimořádné události. Dne 17. června 2015 proplouvali na kánoích řekou Jizerou nad jezem v Dolánkách a viděli, jak tříletý chlapec na odrážedle sjel z břehu do vody. Maminka chlapce okamžitě skočila z břehu do vody, aby chlapce vytáhla. Na pomoc vyrazili i žáci školy Martin Bartoš a Matěj Hulík. Maminka však v rozrušení zapomněla zabrzdit kočárek s tříměsíční holčičkou, který se rozjel, spadl také do vody a začal téměř okamžitě klesat. Děti byly od sebe vzdáleny asi dvacet metrů. Martin Bartoš tedy plaval ke kočárku a současně se k němu blížila i loď s učitelkou Barborou Jarolímovou. Když dorazili na místo, byl již kočárek zaplněn vodou. Holčička naštěstí dýchala. Obě děti byly usazeny do kajaku a převezeny na břeh. Ostatní žáci zapůjčili mamince ručníky k osušení a zabalení dětí, aby neprostydly. Především díky duchapřítomnosti všech zúčastněných se žádnému z dětí, ani mamince naštěstí nic nestalo.

Žákům i učitelce přijela v pátek 26. června 2015 do školy poděkovat i Alena Losová, členka Rady Libereckého kraje. „Když jsem se dozvěděla, co se stalo, hned jsem si představovala, jestli bych i já dokázala tak rychle reagovat. Právě proto jsem žákům chtěla poděkovat, protože jsem sama maminkou a babičkou a vím, jaké pocity musela mít maminka těch dětí,“ komentuje setkání se žáky Alena Losová. Za účasti ředitele školy Mgr. Jiřího Kabelky poděkovala žákům i učitelce a předala jim drobné ocenění za čin, který se však skutečně ocenit nedá. A vzhledem k tomu, že škola jako mnohé další v pátek ukončovala i školní rok, popřála všem žákům také k vysvědčení a zaslouženým prázdninám.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky