Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Africký mor prasat stále obchází regionem. Krajská veterinární správa zavedla nová opatření

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 15. 03. 2024 09:39
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Divoké prase, u kterého byl laboratorním vyšetřením potvrzen virus afrického moru prasat, odstřelili minulý týden myslivci v oblasti Horního Vítkova. Krajská veterinární správa SVS pro Liberecký kraj proto komisi Evropské unie podala návrh na rozšíření současných uzavřených pásem I a II. Po schválení návrhu a vyhlášení unijní komisí budou pro uvedené oblasti platit příslušná mimořádná veterinární opatření krajské veterinární správy.

Zároveň veterinární správa, ústřední veterinární správa i ministerstvo zemědělství zavádí v obou uzavřených pásmech některá opatření, která ve svém důsledku budou mít dopad na režim v oblastech s africkým morem prasat, jimiž jsou Frýdlantsko, Liberecko i Českolipsko. První z nich je zákaz přesunu domácích prasat z celého území republiky na takzvaná dočasná hospodářství do uzavřeného pásma II. „Jde o případy, kdy si občan kupuje prase pro vlastní potřebu, tedy k domácí porážce – lidově zabijačce. Leckdy jsme prasata nemohli na uváděných adresách často dohledat, což je z hlediska potřebného přehledu o prasatech v uzavřeném pásmu II bezpodmínečně nutné,“ objasnil Roman Šebesta, ředitel Krajské veterinární správy SVS pro Liberecký kraj.

Komerční chovatelé prasat v uzavřeném pásmu I, kteří jsou pod pravidelným dozorem veterinární správy a kteří mají biologickou ochranu ve svých chovech na patřičné úrovni, nemusí již při přesunech prasat žádat o veterinární osvědčení. Postačí elektronické ohlášení přesunu krajské veterinární spávě. Sníží se tak administrativní a finanční zátěž.

Ti chovatelé prasat v uzavřeném pásmu II, kteří budou přesouvat prasata na porážku, budou muset naopak o veterinární osvědčení k přesunu žádat a přesunovat svá prasata až po jeho potvrzení krajskou veterinární správou. Důvodem je nedostatečná biologická bezpečnost v řadě chovů prasat a nutnost k produktům z prasat pocházejících z tohoto pásma rozhodovat na jatkách v jiném režimu.

V uzavřeném pásmu I a uzavřeném pásmu II se zvýšilo zástřelné u divokých prasat o hmotnosti 80 kilogramů a vyšší. Podmínkou je, že tato prasata budou odevzdána do asanačního podniku. Jde o další opatření ke snížení populace prasat v uvedených oblastech.

„Obáváme se dalšího šíření afrického moru prasat  směrem k Rynolticím a Hrádku nad Nisou, ale také věříme, že vzhledem k stabilní situaci na Českolipsku navrhneme, pokud se neobjeví další nakažené prase, komisi Evropské unie v květnu zrušení uzavřeného pásma I i uzavřeného pásma II v této oblasti," uzavřel Šebesta.

TZ: Krajská veterinární správa SVS pro Liberecký kraj

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky