Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Betlémské skály nabízejí pohled na bývalé mořské dno

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 06. 10. 2022 14:03
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Skály jsou němým svědkem toho, jak šla tisíciletí. Kdyby mohly, vyprávěly by. Mají své příběhy, tajemství i tragédie. Některé jsou do nich doslova vytesány. Občas něco napoví jejich názvy odvozené od tvaru, události či vzhledu. Zajímavým místem jsou například Betlémské skály. Jedná se o severní výběžek Klokočských skal, který spadá směrem k řece Jizeře.

„Pokud nejste nadšenými horolezci a nebudete spěchat, najdete ve tvarech skal a jejich částí nejrůznější tvary, které připomínají například zvířata, lidské hlavy nebo různé předměty. Příroda ve skalách čarovala. Stojí za to se zastavit a obdivovat její umění,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Skaliskům dal jméno Betlémský mlýn, který stál při ústí potoka, jež teče od Podlouček do řeky Jizery. Betlémskými skalami prochází červeně značená stezka z Turnova na Kozákov, ze které lze udělat malou odbočku k vyhlídce s názvem Zdenčina skála. Z místa, kde stezka vede po oblých skalních hřbetech, zvaných sloní, je výhled směrem k Ještědu a Kopanině. Skály nabízejí také množství zajímavých horolezeckých výstupů.

Na okraji Betlémských skal jsou k vidění jednotlivé vrstvy pískovce tak, jak se kdysi usazovaly na mořském dně. Z geologického hlediska je zajímavé, že na ploše přibližně třech čtverečních kilometrů jsou soustředěny téměř všechny známé pískovcové geomorfologické útvary.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky