Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Boj s bolševníkem pokračuje. Kraj ho bude likvidovat na Železnobrodsku

25. 01. 2023

Na seznam invazivních nepůvodních druhů rostlin byl mimo jiné zařazen i bolševník velkolepý. Regulovat jej může i Krajský úřad Libereckého kraje, a to tehdy, pokud ho vlastník pozemku sám nezlikviduje. Pilotní projekt na odstranění bolševníku zahájí kraj letos na Železnobrodsku.

„Zákon stanovuje, že pokud vlastník nebo uživatel pozemku neprovede opatření k regulaci nepůvodního druhu, například proto, že na to nemá dostatečné prostředky, může mu pomoci krajský úřad. Nyní máme připravenou zakázku na likvidaci bolševníku na Železnobrodsku. Samozřejmě chystáme i další projekty v ostatních částech naše kraje, abychom se bolševníku zbavili nebo jej alespoň co nejvíce eliminovali,“ uvedl Václav Židek, radní pro resort životního prostředí a zemědělství.

Bolševník je nebezpečný zejména proto, že šťáva z jeho lodyh a listů obsahuje tzv. fototoxické furanokumariny. „Ty mohou způsobovat například těžké poleptání anebo puchýře na pokožce,“ dodal radní Židek.

V současné době Liberecký kraj komunikuje se všemi obcemi Libereckého kraje a sbírá data o výskytu bolševníku tak, aby mohl připravit další kroky ve věci úplné likvidace všech rostlin bolševníku velkolepého na území kraje, ať už se jedná o zpracování projektu nebo žádost o finanční podporu do operačních programů.

„Rád bych občany Libereckého kraje vyzval, aby se zapojili do mapování a evidence výskytu bolševníku na území regionu. Každý se může zapojit do zlepšení kvality společného životního prostředí,“ doplnil Václav Židek.

Informace o výskytu bolševníku lze hlásit na podatelna@kraj-lbc.cz.    

Mgr. Filip Trdla
tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu
filip.trdla@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226307
Mobil: 770134419