Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Botanická zahrada pomůže studentům Technické univerzity v praxi

29. 03. 2023

Liberecká botanická zahrada se chystá navázat spolupráci s nově vzniklou Katedrou biologie Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické Technické univerzity v Liberci. Pomáhat bude díky svému bohatě vybavenému zázemí například při mikroskopování rostlinných buněk nebo pozorování stavby rostlinného těla. Nový ředitel zahrady Václav Lenk nabídl studentům i exkurze v rámci výuky a zázemí pro bakalářské a diplomové práce spojené s botanikou.                    

„Otevřít botanickou zahradu veřejnosti, žákům a studentům, to bylo jedno z témat, se kterým nový ředitel botanické zahrady Václav Lenk přicházel do zahrady. Tuto iniciativu velmi vítám a jsem si jistá, že se nebude jednat o jednostrannou výhodu pro TUL, ale přímý kontakt studentů se zahradou jí může přinést nové náměty a cenné pohledy mladé generace,“ říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Na základě této spolupráce by mohly postupně vzniknout například pracovní listy pro žáky mateřských a základních škol, které budou v souladu s učebními osnovami. Moderní technické vybavení Technické univerzity by mohlo vedle splnění studentských cílů a úkolů přispět k přiblížení netradičních pohledů do rostlinné říše, které prezentuje botanická zahrada.

Na dalším setkání v polovině března nechyběl ani děkan přírodovědně-humanitní a pedagogické fakulty Jan Picek. Ten je spolupráci nakloněn a výsledkem bude příprava smlouvy o vzájemné spolupráci mezi fakultou a Botanickou zahradou Liberec.

Katedra biologie vznikla 1. ledna 2023 z oddělení biologie na katedře chemie. Zajišťuje výuku bakalářského oboru Přírodopis pro vzdělávání a navazujícího magisterského Učitelství pro 2. stupeň základní školy.

Anna Vašková
odborný zaměstnanec
anna.vaskova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226308
Mobil: 739541516