Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Festival Jeden svět se vrací do Liberce po roční pauze. Přinese film, diskuze i umění

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 18. 03. 2024 13:34

Sdílet článek

Příběh rodiny na útěku ze Severní Koreje, Vasila, který zachraňuje lidi z fronty nebo Elly bránící svůj domov před těžařskou firmou. Festival Jeden svět nabídne od 8. do 12. dubna v libereckém kině Varšava sedm dokumentů o palčivých globálních tématech a boji za lidská práva. Do Liberce se výběr z nejnovějších mezinárodních i českých dokumentárních filmů vrací po roční pauze.  Vstupenky již jsou v prodeji.

Letošní Jeden svět představuje taky nový festivalový spot.  Stejně jako vizuál, i spot pracuje s kruhovým výřezem, který připomíná pátrání lupy nebo objektivu. Podobně jako promítané filmy, i kruh ve znělce pomáhá skutečnosti zasadit do kontextu a nabídnout širší souvislosti nebo upozorňuje na detaily, které jsou na první pohled skryté.

Festival zahájí snímek Útěk z utopie režisérky Madeleine Gavin sledující uprchlíky, kteří se pokusili utéct z jednoho z nejutlačovanějších míst na planetě – Severní Koreje, a pastora pomáhajícího organizovat útěky ze sousední země. Filmový program dále nabídne dalších šest dokumentů.

Na cestu s cílem zachránit planetu se v humorné globální home eseji vydá režisérka Marta Kovářová spolu se svým otcem, vědcem Jiřím Svobodou. V dokumentu Jiříkovo vidění společně objíždějí mezinárodní summity a snaží se si vzájemně porozumět.

Když se v roce 2021 v Afghánistánu znovu chopil moci Tálibán, podařilo se zahraničnímu korespondentovi Ibráhímu Naš'atovi přesvědčit jeho vedení k natáčení. Ve snímku Základna Hollywoodgate kamera sleduje muže z vedení radikálního hnutí, kteří se v zemi snaží nastolit vojenskou diktaturu, a vědomě balancuje na pomezí novinařiny a propagandy.

Z malého městečka Marinka v Doněcké oblasti muselo kvůli intenzivnímu dělostřeleckému ostřelování odejít téměř všech jeho 10 000 obyvatel. Město, které bylo od roku 2014 neustále napadáno proruskými separatisty, se v jarních měsících roku 2022 stalo epicentrem eskalujícího konfliktu. Hlavní hrdina filmu Bílý anděl policista Vasyl, spolu s kolegy riskuje svůj život, aby z bojiště zachránil co nejvíce civilistů. Jejich odvážné mise, zachycené kamerou na Vasylově helmě, ukazují evakuaci obyvatel, první pomoc zraněným i bolestné loučení.

Dokument Venezuela: Země ztracených dětí odhaluje realitu Venezuely, země, která se potýká s hlubokou sociální a ekonomickou krizí. Příběhy opuštěných dětí žijících v extrémní chudobě a zanedbávání odhalují tragické důsledky politického a hospodářského kolapsu této latinskoamerické země.

Zpěvačka Ella patří k národu Sámů, původnímu obyvatelstvu severní Evropy. Když norská vláda vydá povolení k těžbě mědi v oblasti, odkud Ella pochází, rozhodne se jednat.   Rahčan – Ella se bouří je příběhem o boji za záchranu domova.

Na Schous plass v Oslu se nalézají nejoblíbenější stolní tenisové stoly v Norsku. Pokud to počasí dovolí, vždy se zde najde skupina lidí, kteří se tu scházejí, aby hráli a navazovali nová přátelství. Nicméně kvůli tomu, že někteří účastníci mají liberální přístup k alkoholu a nelegálním látkám, město hrozí, že stolní tenisové stoly odstraní. Pingpongová rodina je humanistický dokument o komunitě, společenství a stolním tenisu.

Kromě filmového programu Jeden svět se mohou návštěvníci a návštěvnice těšit na debatní program s hosty a hostkami, krátké filmy pro děti, umělecké instalace a výstavy a koncert Rozálie Havelkové. Vstupenky je možné zakoupit na pokladně kina Varšava a na webu goout.cz; podrobnosti o festivalu a materiály ke stažení se nalézají na webu www.jedensvet.cz/liberec. Letošní festivalovou znělku si lze přehrát na tomto odkazu.

TZ: Jeden svět

  • JS A6 v31 1 (.pdf)
    979 kB
    18. 03. 2024 13:43
  • Skladacka DL regiony Verze8 (.pdf)
    1,009 kB
    18. 03. 2024 13:43

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky