Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Jablonecká uměleckoprůmyslová škola na Horním náměstí se dočká nových oken 

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 03. 04. 2024 12:32
  • Majetek a investice
  • Školství

Sdílet článek

Celkem 260 oken na Střední uměleckoprůmyslová škole a Vyšší odborné škole v Jablonci nad Nisou se dočká obměny. Kraj na nové výplně přispěje 16 miliony, stejnou částkou jako statutární město Jablonec nad Nisou, jelikož v budově na Horním náměstí sídlí také odloučené pracoviště Základní umělecké školy, jehož je město zřizovatelem. Výměna oken se uskuteční ve třech etapách dle jednotlivých podlaží – ta první začne již letos. Všech nových oken se na škole dočkají v roce 2026.

Otvorové výplně jsou ve velice špatném technickém stavu, některá okna se již nedají otevírat. Jejich rekonstrukcí dojde k významné energetické úspoře. Budova je kulturní památkou. Stará okna budou vyměněná za nová dřevěná špaletová s izolačními dvojskly pro snížení energetické náročnosti, ve dvorní části pak za eurookna,“ uvedl Zbyněk Miklík, náměstek pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky.

Finanční prostředky ve výši 16.000.000 korun kraj poskytne ve 2 platbách, první polovinu letos a druhou pak do 31. března 2025.

„Výměna oken na jablonecké umělecké škole je tématem bezmála devět let. Poprvé jsme tuto problematiku řešili na hejtmanském dnu 29. května 2015. Dotaci poskytujeme statutárnímu městu Jablonec nad Nisou. Součástí smlouvy o poskytnutí účelové dotace je také podmínka uzavřít dodatek o nájmu mezi školou a městem, jehož obsahem bude sjednání doby trvání nájmu na dobu určitou, a to po dobu 20 let,“ dodal hejtman Martin Půta.

Uměleckoprůmyslová škola v Jablonci nad Nisou vznikla v roce 1882, o pět let později byla dostavěna průčelní strana budovy směrem k Máchově ulici. V roce 1926 podstoupil objekt náročnou přestavbu ve stylu art deco podle projektu Josefa Ulbricha. Budova je od roku 1992 památkově chráněná.

 

Youtube video

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky