Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

K vyšší bezpečnosti na Frýdlantsku by mohla přispět nová smlouva mezi Českem a Polskem. Pomoci by měl i lepší mobilní signál či kamerové systémy

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 30. 03. 2023 16:51
  • Rozvoj

Sdílet článek

Jak zabránit vzrůstající kriminalitě ve Frýdlantském výběžku, jak posílit policejní hlídky či zlepšit nevyhovující mobilní signál a zvýšit počet kamer, které by dohlížely na potenciální pachatele? Zejména o tom jednali ve středu 29. března v Dolní Oldříši hejtman Libereckého kraje Martin Půta, krajský policejní ředitel Libor Špráchal a zástupci dotčených obcí.

„Bezpečnostní situaci na Frýdlantsku řešíme opakovaně. Toto téma v pohraničí silně rezonuje a já požádám českého ministra vnitra Víta Rakušana, aby se zabýval aktualizací česko-polské policejní smlouvy, která by zlepšila vzájemnou výměnu informací a lepší spolupráci při společných policejních zásazích. Účinněji bychom tak bojovali také proti drobné kriminalitě, která působí obyvatelům těchto oblastí starosti,“ uvedl hejtman Martin Půta. „Neutěšená situace na Frýdlantsku není věc, se kterou by si samo poradilo pouze krajské policejní ředitelství, ale je zde potřeba apelovat na policejní prezidium a Ministerstvo vnitra. Pevně věřím, že současné problémy by také výrazně pomohl zlepšit systém kamerových záznamů a také vylepšení nevyhovujícího pokrytí mobilního signálu.“  

„Bezpečnostní situací na Frýdlantsku se již zabýval i předchozí ředitel Ondřej Musil. Z pohledu nápadu trestné činnosti vnímám Frýdlantský výběžek tak, že se musíme v rámci běžného výkonu služby zaměřit na tuto lokalitu, protože v loňském roce tam bylo evidováno 284 skutků a z toho jich bylo objasněno 155. V letošním roce k únoru evidujeme 54 skutků a za stejné období loňského roku to bylo 50 skutků. Je tady vidět mírný nárůst oproti loňskému roku. Proto jsme již přijali opatření a již nyní tam probíhají mimořádné kroky, abychom zvýšili pocit bezpečí občanů. Pravidelně tam jezdí jak policisté z oddělení hlídkové služby Liberec, služební kynologie, hipologie, tak i hlídky z pohotovostního a eskortního oddělení. V tomto období tam probíhají i preventivní akce, které jsou zaměřené na chatové oblasti. Na závěr bych chtěl říci, že i když na tom liberecká policie není moc dobře s počtem policistů, tak je pro nás velice důležité, aby se občané nejen tam, ale na celém území Libereckého kraje cítili bezpečně. A ještě k personální situaci, v Libereckém kraji nám chybí 224 policistů a z toho na Českolipsku 29, Jablonecku 37, Semilsku 38 a v Liberci nám chybí 82 policistů,“ dodal Libor Špráchal, ředitel Krajského policejního ředitelství Libereckého kraje.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky