Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Konference cestovního ruchu pro Lužické hory nadchla Hrádek

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 31. 03. 2023 11:05
  • Cestovní ruch
  • Rozvoj

Sdílet článek

Destinační společnost Lužické hory přivítala na akci téměř osmdesát hostů, podnikatelů a dalších subjektů působících v cestovním ruchu v regionu Lužické a Žitavské hory. Odborná konference se konala se symbolicky v Hrádku nad Nisou.

Ve čtvrtek 30. března se konal již 3. ročník Konference cestovního ruchu pro Lužické hory, tentokrát v Hrádku nad Nisou. Záštitu nad touto akcí převzal senátor Jiří Vosecký, náměstkyně hejtmana Libereckého kraje pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Ing. Květa Vinklátová a starosta města Hrádek nad Nisou Mgr. Josef Horinka. Hlavním tématem konference byla přeshraniční spolupráce a další rozvoj destinace Lužické hory.

Organizátorem akce byl destinační management DMO Lužické a Žitavské hory, kterou zde zastupoval předseda spolku ing. Jan Sviták a ředitelka Marie Kárová. „Tento formát setkávání s partnery a dalšími aktéry v cestovním ruchu se velmi osvědčil již předchozích, předkovidových letech, kdy jsme podobnou akci uspořádali v roce 2019 ve Cvikově a následně v roce 2020 v České Kamenici,“ pochvalovala si ředitelka destinace Kárová. 

Letošní účast téměř 80 odborníků z české i saské strany Lužických hor předčila očekávání pořadatelů. Jak uvádí Sviták: „Velkou radost mi udělalo hojné zastoupení našich kolegů ze Saska. Je vidět, že dnes hranice opravdu neexistují a obě strany vnímají, že návštěvník rád využije nabídky z obou destinací – Lužických, stejně jako Žitavských hor.“

Na konferenci představili své služby a nabídky pracovníci v cestovním ruchu, zástupci muzeí a jednotlivých měst i podnikatelské subjekty. Všichni tak měli možnost získat řadu nových kontaktů, načerpat inspiraci a vyměnit si své zkušenosti.

Destinace Lužické hory prezentovala kromě marketingových aktivit i činnosti, které jsou klíčové pro rozvoj území, tedy management území. „Pro Lužické hory jako turistickou oblast je klíčové řídit a ovlivňovat návštěvnost jednotlivých cílů. Naším prvořadým úkolem je řízená distribuce návštěvníka v čase a prostoru,“ uvádí Kárová. A Sviták dodává: „V okolních destinacích vidíme řadu příkladů, kde je návštěvnost již na hranici únosnosti, některé lokality overturismus vysloveně poškozuje. A proto je naším cílem zachování rovnováhy a rozumné míry využití cílové destinace.“

Konference se setkala s vřelým přijetím a tak lze konstatovat, že to určitě nebyl poslední ročník.

TZ:

Marie Kárová

tel: 603 947212

e-mail: marie.karova@luzihory.cz

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky