Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj vybral dodavatele zemního plynu. Zvítězila společnost ČEZ ESCO

Mgr. Andrea Fulková

vedoucí oddělení tiskového a vnějších vztahů

  • 10. 04. 2024 09:01
  • Ekonomika
  • Veřejné zakázky

Sdílet článek

Dodavatele zemního plynu pro své příspěvkové organizace a další krajské instituce pro příští rok vybral v rámci dynamického nákupního systému Liberecký kraj. Ve veřejné zakázce s nejvýhodnější nabídkou zvítězila akciová společnost ČEZ ESCO.

Cílem zakázky byla dodávka plynu pro 27 odběrných míst 24 pověřujících zadavatelů. Jejich roční spotřeba činí 35.184 MWh. Předpokládaná hodnota veřejné zakázky k okamžiku zahájení zadávacího řízení za dodávku jedné megawatthodiny činila 950 korun bez DPH. Firma ČEZ ESCO vyhrála s nabídkovou cenou 949 korun bez DPH za jednu megawatthodinu.

Kromě krajských příspěvkových organizací budou vysoutěžený plyn odebírat také v Nemocnici s poliklinikou Česká Lípa, v příspěvkových organizacích měst Doksy a Turnov a v Technických a energetických službách města Český Dub.

Kraj obchoduje formou dynamického nákupního systému již několik let. „Formu dynamického nákupního systému jsme zvolili pro pružnější a rychlejší zadávání veřejných zakázek. V případě jiného způsobu jejich zadávání by celý proces trval až několik měsíců. Použití dynamického nákupního systému tuto dobu výrazně zkrátí,“ řekl hejtman Martin Půta.

„V rámci tohoto tendru jsme poptávali 80 procent spotřeby za fixní cenu. Zbytek budeme řešit spotovým dorovnáním. K tomuto kroku, který také vnímáme jako tlak na úspory, jsme se rozhodli na základě zkušeností a aktuální simulace dopadu cen na burze,“ vysvětlil Zbyněk Miklík, náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky

Letos v seznamu pověřujících zadavatelů chyběly Krajská nemocnice Liberec, Střední škola hospodářská a lesnická ve Frýdlantu, Střední zdravotnická škola a Střední odborná škola v České Lípě. „Hlavním důvodem byly zejména uvažované změny zdroje vytápění,“ dodal náměstek Miklík.

Vloni Liberecký kraj zaplatil za plyn i elektřinu zhruba 189 milionů korun včetně DPH a poplatku za distribuci energie. Letos to bude nárůst mezi dvaceti až pětadvaceti procenty. „Důvodem pro tento nárůst je zejména změna v regulačních poplatcích za energie. Na druhou stranu předpokládáme úsporu ve spotřebě organizací s ohledem na mimořádně teplou zimu,“ uzavřel Miklík.  

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky