Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Krypto i deepfakes. Jablonecké sportovní gymnázium hostilo Den moderních technologií

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 23. 03. 2023 11:29
  • Školství

Sdílet článek

Celkem jedenáct workshopů pro své žáky uspořádalo Gymnázium Dr. Antona Randy v Jablonci nad Nisou 16. března v rámci Dne s moderními technologiemi. Mezi jejich tématy se objevily například elektromobilita, kyberbezpečnost, kryptoměny, boj s deepfakes, umělá inteligence či programování mikropočítačů na oběžné dráze Země.

Zhruba 300 žáků gymnázia mělo možnost si v rámci přednášek či workshopů vyslechnout nebo vyzkoušet novinky v moderních technologiích. Přednášky se během dne opakovaly, aby se dostalo na co největší množství žáků.

„V připravených workshopech si mohli žáci školy najít to, co je zajímá. Dozvědět se spoustu informací z různých odvětví. Den s moderními technologiemi považuji za přínos hlavně proto, že žáci měli možnost vyslechnout si odborníky z technických oborů, které Liberecký kraj dlouhodobě a systematicky podporuje,“ říká náměstek pro školství, mládež, tělovýchovu, sport a zaměstnanost Jiří Čeřovský.

Mezi přednášejícími byli zástupci firem a spolků zabývajících se inovacemi, technologiemi a komunikací. Jednou z nich byla také společnost Hardwario, světově uznávaná firma v oblasti digitalizace zabývající se připojením celé řady chytrých předmětů k internetu. Je jednou z prvních, které prošly podnikatelským inkubátorem Lipo.ink, neziskovou organizací, kterou podporuje Liberecký kraj. Mezi další firmy, které inkubátorem prošly a jejichž prezentace na této události zazněla, se řadí StatoTest, která dlouhodobě měří pohyby staveb a pomáhá tak včas varovat před možným zřícením konstrukcí.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky