Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kudy a jak nejlépe na Ještěd? Pěšky, lanovkou i autem

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 17. 05. 2022 15:23
  • Cestovní ruch
  • Sociální

Sdílet článek

Při návštěvě Libereckého kraje a Liberce málokdo vynechá výstup na jeho ikonickou dominantu – televizní vysílač a horský hotel Ještěd. Způsobů, kterými se lze vypravit na jeho vrchol, se nabízí celá řada. Bohužel chybí ten nejikoničtější – jízda lanovkou.

„Lidé byli zvyklí využívat pro dopravu na Ještěd lanovku. Po loňské tragické havárii bude ještě dost dlouho trvat, než bude postavena lanovka nová. Možností dostat se na vrchol Ještědu je několik. Samozřejmě ta nejlepší je vydat se pěšky,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

V případě jízdy autem stačí sjet z průtahu Libercem po hlavní silnici E 442 podle značení směrem na Ještěd a vyjet vzhůru do části města Horní Hanychov. Trasa dál stoupá lesem po nově opravené silnici až na sedlo Výpřež, kde je odbočka na Ještěd.

Těm, co se rádi projdou, se nabízí trasa po modré turistické značce z Horního Hanychova o délce 3,4 kilometru nebo 4,8 kilometru dlouhá výletní cesta přes Pláně pod Ještědem a dále po červené turistické značce až na vrchol k hotelu Ještěd.

Kabinová lanovka na vrchol Ještědu sice dočasně nejezdí, lze však využít  sedačkovou lanovkou Skalka, která vyveze na sousední Černý kopec. Z něj se lze na Ještěd dostat necelé 2 kilometry dlouhou trasou po červené značce po hřebeni; převýšení činí 140 metrů. Lanovka už zahájila letní provoz a v květnu jezdí od pátku do neděle vždy od 9 do 17 hodin.

„Všechny návštěvníky zveme do vyhlídkové restaurace v ještědské věži. Pokud nebudou výhledy do kraje, určitě si pochutnají na dobrém jídle či dezertech. Kromě restaurace, která má otevřeno denně, mohou lidé navštívit Bistro na ochozu a za pěkného počasí občerstvení Rohanka na terase. Od konce května se na Ještědu chystá další novinka, a to prodej oceňované zmrzliny od regionálního výrobce. Zmrzlinu navíc hosté nebudou muset nikde hledat – půjdeme jim sami vstříc s pojízdným zmrzlinovým stánkem,“ doplnila Milena Lánská ze spolku Ještěd s.r.o.

PARKOVIŠTĚ NA VRCHOLU JEŠTĚDU
50.7325972N, 14.9841692E
Parkovné: 250 / auto a den | 150 Kč / motocykl a den, obsluha na parkovišti nebo platba v recepci hotově či kartou
Otevřeno denně, volněji je od 11 do 16 hodin, obsazené parkoviště je značené u chaty Ještědka, kde je poslední možnost parkování před vjezdem na vrchol.

PARKOVIŠTĚ U JEŠTĚDKY
50.7303028N, 14.9872506E
Parkovné: 100 korun za auto a den
Provoz nonstop, vjezd na závoru, parkovací automat, platba pouze v hotovosti.
Pěší trasa na vrchol Ještědu: 800 metrů po silničce, v závěru lze využít značenou zkratku terénem nebo pokračovat po silničce, pěšky cesta trvá asi 15 až 20 minut.

PARKOVIŠTĚ VÝPŘEŽ
50.7438364N, 14.9784683E
Parkovné: 100 korun za auto a den
Provoz nonstop, vjezd volný, platba parkovného v kiosku nebo u obsluhy
Pěší trasa na vrchol: lze jít po silničce asi 3 kilometry, cesta trvá zhruba hodinu a čtvrt. Další možností je červená turistická značka, která přivede na vrchol do hodinky a je dlouhá 2 kilometry.

CENTRÁLNÍ PARKOVIŠTĚ P1 SKIAREÁLU JEŠTĚD
50.7376942N, 15.0096381E
Parkovné: 200 korun za auto a den
Provoz nonstop, vjezd na závoru, parkovací automat, platba hotově i kartou.
Trasa na vrchol Ještědu: vedle parkoviště je nástupního místo sedačkové lanovky Skalka. Z horní stanice lanovky je možné se na vrchol Ještědu dostat po červené turistické trase příjemnou procházkou s délkou 2 kilometry za necelou hodinku chůze. Trasa vede po hřebeni a má převýšení jen 140 metrů.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky