Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Logika, geologie, dějepis, matematika i český jazyk nebo španělština. Liberecký kraj zaštiťuje 18 vědomostních olympiád

Anna Vašková

odborný zaměstnanec

  • 30. 01. 2023 13:04
  • Školství

Sdílet článek

V průběhu měsíce ledna odstartovala postupová kola vědomostních soutěží (olympiád) školního roku 2022/2023 pro žáky základních a středních škol.  Liberecký kraj, odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajského úřadu LK, je garantem 18 tradičních soutěží.

„Vědomostní soutěže tzv. olympiády rozšiřují znalosti žáků základních a středních škol v dané oblasti, především těch talentovaných a nadaných, pro které jsou určitě zpestřením výuky, neboť zadání okresních a krajských kol tvoří převážně odborníci z vysokých škol,“ říká náměstek hejtmana pro školství, mládež, tělovýchovu, sport a zaměstnanost Jiří Čeřovský.

Žáci mohou soutěžit v olympiádě matematické, fyzikální, chemické, biologické, v českém jazyce, dějepisné, zeměpisné, geologické nebo logické. Dále v soutěžích v anglickém, německém, francouzském, španělském či v ruském jazyce, programování, středoškolské odborné činnosti nebo Matematickém a Přírodovědném klokanu.

Důležitým faktorem pro úspěšnou realizaci olympiád je finanční zabezpečení. Celý projekt olympiád bude stát téměř 2 miliony korun. Částečně bude zabezpečen finančními prostředky ze státního rozpočtu a Liberecký kraj se na něm podílí milionem korun. Postupová kola olympiád realizuje Liberecký kraj ve spolupráci s partnery, příspěvkovými organizacemi obcí. Jejich seznam a popis rozsahu spolupráce je uveden níže.

Seznam partnerů projektu:

Název Rozsah spolupráce
Dům dětí a mládeže Větrník, Liberec, příspěvková organizace Realizace okresních kol soutěží pro žáky ZŠ a SŠ v okrese Liberec a všech krajských kol
Dům dětí a mládeže Vikýř, Jablonec nad Nisou, Podhorská 49, příspěvková organizace Realizace okresních kol soutěží pro žáky ZŠ a SŠ v okrese Česká Lípa
Dům dětí a mládeže Libertin, Česká Lípa, Škroupovo nám. 138, příspěvková organizace Realizace okresních kol pro žáky ZŠ a SŠ  v okres Jablonec nad Nisou
Středisko volného času dětí a mládeže Semily, příspěková organizace Realizace okresních kol soutěží pro žáky ZŠ a SŠ v okrese Semily

Vědomostní soutěže navazují na rámcové vzdělávací programy daného oboru vzdělání, přispívají k rozvoji potenciálu žáků a žákům mohou pomoci i při přijímacím řízení na střední či vysoké školy. Napomáhají také pedagogům, a to k identifikaci nadaných a talentovaných žáků. Ti nejlepší z krajských kol mohou postoupit do celostátních či mezinárodních finále soutěží. Úspěšné reprezentanty regionu v celostátních či mezinárodních olympiád oceňuje každoročně i Liberecký kraj při slavnostní akci pořádané odborem školství, mládeže, tělovýchovy a sportu.

„V loňském školním roce se do okresních a krajských kol vědomostních soutěží zapojilo v různých věkových kategoriích 4.500 žáků a v celostátním finále reprezentovalo Liberecký kraj 53 žáků,“ doplnil náměstek Čeřovský.

Informace o vyhlášení, průběhu i výsledky soutěží jsou pravidelně uveřejňovány na Informačním a vzdělávacím portálu www.edulk.cz na https://edulk.cz/pedagogove/sport-a-souteze/vedomostni-souteze-garantovane-krajskym-uradem-lk.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky