Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Na kole kolem Liptákova. Cimrmanova cyklostezka přinese zábavu i poučení

Anna Vašková

odborný zaměstnanec

  • 10. 08. 2022 15:10
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Cyklostezka Járy Cimrmana byla vybudována v místech, která jsou nerozlučně spjata s působením velikána české historie. Na trase je devět zastavení, která Cimrmana představují jako stavitele, vizionáře, svědka, pedagoga, sportovce, objevitele, rádce, proroka a světoběžníka.

„Můžeme být velmi hrdí, že u nás Jára Cimrman zanechal tak výraznou stopu. Co na tom, že jej nikdy nikdo neviděl. Za člověka mluví činy. A ty jsou v tomto případě nezpochybnitelné,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Most Járy Cimrmana, Návarov (Jára Cimrman; stavitel)

V Návarově stojí první důkaz Cimrmanovi přítomnosti ve zdejším kraji. Dodnes se zde dochovaly zbytky pilířů – toho jediného, co zbylo z Cimrmanova tehdejšího snu spojit oba břehy Kamenice mostem. Sen zůstal snem, údajně proto, že se lidé na obou březích nedokázali dohodnout.

Místo vize, Boží muka u křižovatky nad Bohdalovicemi (Jára Cimrman; vizionář)

Na druhé zastávce, u křižovatky nad Bohdalovicemi, se mistr kdysi zastavil a dal místním lidem cennou radu, aby místo lopoty s brambory zbohatli na rýžování zlata ve zdejším potoce podél olší. Důkazem, že se lidem Cimrmanova rada vyplatila, je i budoucí název obce, jež se na památku zlaté historie nazývá Zlatá Olešnice.

Hospoda U Labutě, dnes hotel Grand v Tanvaldu (Jára Cimrman; svědek)

Příhodu, kdy se Cimrman v hospodě U Labutě stává svědkem rvačky, načež ze dveří putyky vybíhá cikán s kudlou v zádech, popisuje tabule na zastávce u hotelu Grand v Tanvaldu. Událost zanechala v umělecké duši Cimrmanově takový dojem, že ji použil ve své budoucí divadelní hře Vizionář. Ta, spolu s hrou Posel světla, byla objevena v lesovně pod Mariánskou horou vědeckým kolektivem v čele s doktorem Svěrákem a profesorem Smoljakem.

Český Šumburk (Jára Cimrman; pedagog a sportovec)

Pedagogický odkaz Cimrman zanechal na Českém Šumburku. Tady pokračoval v šíření českého vlastenectví v jazykově převážně německém Tanvaldu. Působil v jednotřídce a děti i dospělé vedl ke sportu. Věhlas získaly především jeho sportovní disciplíny á la závody v zimníku, s batohem či kufrem. Pracoval zde také na novátorských pedagogických postupech. Coby vizionář žáky připravoval na neodvratný technický pokrok – učil je telefonovat. Coby realista zase vyvinul metodu, jak se vypořádat s vrtkavostí dětské pozornosti. Předem totiž určil, kolik procent učiva mohou žáci zapomenout a kolik si musí pamatovat.

Pomyslná hranice Liptákova, Desná – Sladká Díra (Jára Cimrman; objevitel)

Sladká díra je místo, které Cimrmanovi učarovalo a navždy se vrylo do jeho paměti a srdce. Je to místo prvního setkání s Marijánkou, jeho láskou, údajně prý paní nadlesní Šmorancovou.

Zlá předtucha, Protržená přehrada – vyhlídka (Jára Cimrman; prorok)

Informační tabule na vyhlídce Protržené přehrady připomíná, že český génius již při stavbě přehrady prorokoval blížící se tragédii. Z konstrukce hráze totiž ihned poznal, že dlouho nevydrží. Stalo se mu, jako již mnohokrát, že mu tehdy nikdo nenaslouchal.

Pohled do Slezska, Vlašský hřeben Kořenov (Jára Cimrman; světoběžník)

Předposlední zastavení je na Vlašském hřebenu v Kořenově. Toto místo bylo rozhodujícím faktorem v Cimrmanově rozhodnutí vydat se vstříc novým dobrodružstvím v dalších zemích.

Poslední stopa, hranice Jizera–Orle (Jára Cimrman; na rozhraní)

Pátrání po jeho stopách končí na hraničním přechodu Jizera–Orle. Stejně jako jeho pouť začala na mostě, tak i na mostě skončila.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky