Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Na obnovu schodů v kostele na Krásné přispěje kraj půlmilionem korun. Zapojit se můžete i vy

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 26. 04. 2024 13:37
  • Kultura

Sdílet článek

Obnova kostela svatého Josefa v Krásné pokračuje i díky penězům z Libereckého kraje. Ten přispěje prostřednictvím individuální dotace půl milionem korun na restaurování svatých schodů v kapli, která se v tomto kostele nalézá. Do obnovy se může zapojit také veřejnost, a to prostřednictvím transparentního účtu Římskokatolické farnosti Krásná.

„Jedná se o významnou památku našeho kraje, jejíž obnovu dlouhodobě podporujeme z dotačního programu. Individuální dotace na restaurování unikátní kaple se svatými schody posune rekonstrukci výrazně dopředu,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Svaté schody, které se dočkají opravy, jsou kopií původních mramorových schodů
o 28 stupních, po kterých podle legend kráčel v Jeruzalémě Ježíš Kristus k Pilátu Pontskému. V kostele svatého Josefa jsou ve všech 28 schodech uloženy ostatky svatých, dopravených z Říma v roce 1762. Svaté schody jsou však ve špatném stavu a vyžadují nákladnou rekonstrukci v milionové hodnotě. Liberecký kraj zaplatí polovinu částky obnovy, tj. 500.000 korun. Společnost Kitl s.r.o již poslala na transparentní účet 100.000 korun, účast přislíbila také obec Pěnčín. Zbývající peníze budou tvořeny z darů veřejnosti, která může zasílat příspěvek též na transparentní účet diecéze.

Otcem myšlenky obnovy Kostela sv. Josefa je Kittelovo muzeum pod vedením Richarda Hübela a faráře Jana Juchy MS. „Velice si cením úsilí Libereckého kraje i ostatních subjektů o obnovu našeho kostela. Kaple se svatými schody si důstojnou renovaci opravdu zaslouží,“ řekl farář Jan Jucha MS. Přispět na restaurování může každý, kdo chce podpořit obnovu a rozvoj Kittelovska. Pro tyto účely byl zřízen transparentní účet 266393841/0600, kam je možné poslat libovolnou částku.

V plánu je rovněž rekonstrukce malířské výzdoby kaple včetně iluzivního oltáře. Odborníci provedou iluzivní mramorování soklové části kaple a oblasti schodiště, opraví dřevěné prvky na schodišti a dojde také na obnovu omítky a vymalování niky. mezi oblouky. Tyto práce naváží na odborné zásahy z let 2015 až 2020, během nichž byly restaurovány stěny a strop lodi a presbytáře.

Kostel svatého Josefa v Krásné je jednolodní zděnou stavbou s půlkruhovým presbytářem a bočními kaplemi. Vystaven byl v letech 1756 až 1760. Půdorys kostela je neobvyklý, má tvar kříže. V kostele se nachází cenný hlavní oltář svatého Josefa a dva postranní oltáře. Nástěnné malby pocházejí z konce 19. a začátku 20. století, vitráže a varhany jsou z téhož období. Kostel je součástí barokního areálu.

Od roku 2013 investoval Liberecký kraj do prací na kostele prostřednictvím dotačního programu 7.2 na záchranu a obnovu památek 1.315.000 korun. Začalo to stem tisíc korun na restaurování vitrážových oken. V roce 2014 putovalo dalších sto tisíc na dešťovou kanalizaci a odvodnění a za rok ještě sto tisíc na vymalování presbytáře. Roku 2016 poskytl kraj 290 tisíc na restaurování nástěnných obrazů a v roce 2018 125 tisíc korun na restaurování stropu hlavní lodi kostela. Rok 2019 byl ve znamení třísettisícové investice na vymalování stěn a tatáž částka zamířila v roce na obnovu západní kaple.

„Liberecký kraj obnovy významných památek dlouhodobě a systematicky podporuje. Jsem rád, že v poslední době se stále častěji na renovacích a rekonstrukcích podílí i osvícení soukromí investoři, kteří postupují při restaurátorských pracích kupředu v úzké spolupráci s památkáři,“ řekl hejtman Martin Půta.

V České republice se nachází deset míst se svatými schody, z toho dvě na území Libereckého kraje. Kromě kostela svatého Josefa v Krásné je to bývalý augustiniánský klášter v České Lípě, nyní jedna z budov Vlastivědného muzea a galerie. Schody může veřejnost také spatřit během tradiční a hojně navštěvované Svatojosefské pouti, která se letos bude v Krásné u Pěnčína konat 1. května.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky