Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Naučná stezka horského spolku provede ještědskými vápenci

01. 12. 2022

Dvanáct kilometrů, dvanáct zastavení. To je naučná stezka Ještědské vápence, kterou vybudoval v roce 2003 Jizersko-ještědský horský spolek. Turisty seznámí s geologií, geomorfologií, flórou, faunou a historií Ještědského hřebene.

„Jizersko-ještědský horský spolek má velmi pestrou činnost. Ochrana přírody, turistika, vydávání vlastivědných publikací, osvěta a poskytování informací a turistika. Právě sem patří naučná stezka Ještědské vápence. Vzhledem k tomu, že má spolek široké členské zázemí, jehož součástí je také řada odborníků, jedná se vždy o činnost na velmi dobré úrovni. Setkat se s jejími výsledky mohou jak místní, tak návštěvníci Jizerských hor či Ještědského hřbetu,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Stezka, určená výhradně pro pěší, začíná u železniční stanice v Pilínkově a končí na autobusové zastávce v Rozstání. Vede květnatými loukami, přičemž vápencový ostroh na Vápenici byl v 60. letech zalesněn smrkovou monokulturou. Některé zbytky původních bučin se dochovaly dodnes.

Nejvyšší bod stezky je na Pláních. Na tomto místě roste mařinka vonná, kyčelnice devítilistá a další druhy rostlin. Hlístník hnízdák, který tady také roste, je zajímavý tím, že má i v zimním období zelené listy.

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324