Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Oddělení květeny mokřadů a vodních zahrad v Botanické zahradě Liberec rozkvetlo květy řetězovky

Anna Vašková

odborný zaměstnanec

  • 17. 08. 2022 15:28
  • Sociální

Sdílet článek

Řetězovka je trvalka původem z východní části Severní Ameriky a čítá asi 12 druhů. Její jméno je odvozeno od květů, které nakvétají jeden za druhým, až tvoří pomyslný řetěz.

„V liberecké botanické zahradě je k vidění řada zajímavých rostlin v každém období roku. A také rostlin, které mají svůj domov ve vodě či vlhké půdě. Expozice se může stát inspirací pro milovníky vodních ploch a rostlin v zahradách,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.      

Řetězovce se daří v úrodné, čerstvě vlhké půdě a slunných či polostinných stanovištích. Dobře se hodí k rybníkům nebo k okrajům vodních toků, kde se někdy až agresivně rozrůstá.

Šíří se podzemními výběžky a rozsévá se rozkýváním vysokých lodyh při větru. Řetězovka je jedním z nejlepších druhů pro vodní zahrady.

Je to oddenkatá vytrvalá bylina s tuhými, čtyřhrannými lodyhami. Na vrcholu lodyhy vyrůstá husté, dlouze hroznovité květenství složené z dvoukvětých lichopřeslenů. Květy rozkvétají od července do září. Zajímavostí je, že pokud se na květy zatlačí, zůstanou ohnuté. Plodem řetězovky jsou tvrdky.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky