Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Školáky v jídelnách nakrmí regionální zemědělci

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec

  • 05. 09. 2025 10:47
  • Majetek a investice
  • Školství

Sdílet článek

Školní stravování v Libereckém kraji jde dopředu. A to směrem k lokálním potravinám od místních zemědělců. Místní akční skupina společně s Libereckým krajem propojuje jídelny přímo s dodavateli z Liberecka a Jablonecka. Školy i zemědělci se setkají už 19. září, kdy se koná propojovací akce Regionální potraviny ve školních jídelnách a AGROden v Místní akční skupině Podještědí – od 10 do 14 hodin v Restauraci Vlčetín.

„Od 1. září tohoto roku vstoupila v platnost novela vyhlášky o školním stravování, která přináší nejzásadnější změny za posledních třicet let – více zeleniny, méně cukru a soli, ale také větší svobodu pro školní jídelny a důraz na praktickou podporu při zavádění změn,“ vysvětlil Jiří Ulvr, náměstek hejtmana Libereckého kraje pro resort majetku a investic.

Jedním z cílů je i větší zapojení lokálních potravin do školních jídelníčků. Na Liberecku a Jablonecku proto vznikla akce Regionální potraviny ve školních jídelnách a AGROden v MAS Podještědí, která má propojit školní jídelny, zemědělce a obce a ukázat možnosti spolupráce v praxi,“ dodala za pořadatele akce Jana Švehlová, hlavní manažerka Místní akční skupiny Podještědí.

Liberecký kraj navíc dále plánuje do budoucna systematicky podporovat využívání regionálních potravin a BIO potravin ve veřejném stravování.

„V našem kraji je mnoho kvalitních potravin z místních zdrojů. To, že vznikají přímo v regionu, podporuje lokální ekonomiku a zároveň i zkracuje dodavatelský řetězec, což je prospěšné pro životní prostředí,“ řekl Jiří Klápště, náměstek hejtmana pro resort životního prostředí a zemědělství.

Konference nabídne mimo již zmíněné propojování kontaktů i příklady dobré praxe a přednášky odborníků. Prostor pro sdílení zkušeností bude i pro účastníky konference, kteří už mají své zkušenosti s lokálními dodavateli, a zároveň bude možné zakusit nabízené produkty přímo na místě.

„Akce je určena zejména pro školní jídelny, zástupce obcí a zemědělce z území Liberecka a Jablonecka. Jejím cílem je inspirovat, nabídnout příklady dobré praxe a vytvořit prostor pro přímé propojení mezi školami a lokálními dodavateli,“ uzavřela Švehlová.

„Vedle pravidelného pohybu je důležité také zdravé stravování, a to již od útlého věku. Vítám proto zapojení regionálních výrobků do školních jídelen,“ uvedla Jitka Skalická, radní pro školství a sport. „Jsem ráda, že díky novele mají tyto výrobky cestu otevřenou i do školských zařízení v Libereckém kraji.“

  • Sdílení dobré praxe Regionální potraviny ve školních jídelnách -min (.pdf)
    981 kB
    05. 09. 2025 11:04
  • Agroden v MAS Podještědí-min (.pdf)
    954 kB
    05. 09. 2025 11:04

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky