Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty 

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 23. 04. 2024 14:28
  • Zastupitelstvo

Sdílet článek

„Před dnešním zasedáním krajského zastupitelstva jsem médiím poskytl vyjádření k aktuálnímu dění v tzv. kauze „Liberec“.

S kauzou Liberec, ani s žádnou její medializovanou větví, nemám nic společného. Proto snahu moji osobu s ní propojit považuji za další pokus mě politicky zlikvidovat. A zároveň poškodit mě a hnutí Starostové pro Liberecký kraj před krajskými volbami. Úniky informací z policejního vyšetřování jsou popřením základních principů právního státu. V takovém případě je totiž zcela jedno, k jakým závěrům policie dospěje. O vině je mediálně rozhodnuto a následuje soudce lynč – minimálně v politické rovině.

Podobnou zkušenost bohužel mám již z kauzy Kostela Máří Magdalény, ve které jsem byl obviněn v listopadu 2014, nepravomocně osvobozen, aby soud následně osvobozující verdikt zrušil. Poslední jednání v této věci proběhlo už více než před rokem (3. dubna 2023) a žádný další termín pro hlavní líčení není stanoven. Také takto funguje spravedlnost a právní stát v České republice.

Policii jsem 9. dubna, na její žádost, odevzdal telefon a počítač. Nařízenou domovní prohlídku považuji za účelovou snahu mě mediálně poškodit. A zároveň najít jakékoliv informace, které by mě mohly propojit s dalšími osobami a kauzami. Státní zastupitelství nejspíš věří tomu, že když Liberecký kraj investuje miliardy korun ze svého rozpočtu do nemocnic, silnic nebo jiných projektů, tak na mě v této souvislosti prostě musí něco najít. Já ale žiji v jiném světě a věřím tomu, že ve veřejných funkcích je nás takových významná většina.

Za skandální považuji obsah Příkazu k domovní prohlídce, kterým státní zástupce žádal soud, aby domovní prohlídku povolil. Se svými právníky jsem ho prošel bod po bodu a tvrdím, že všechna podezření vůči mé osobě obsažená v tomto příkazu jsou účelové spekulace. V příkazu nejsou uvedeny žádné důkazy a ani odkazy na odposlechy, ze kterých je pravděpodobně čerpáno.

Z kauzy kolem rekonstrukce kostela už vím, že když z mnoha hodin odposlechů vystřihnete deset vět, které se vám hodí, můžete napsat jakýkoliv příběh. A na vlastní kůži jsem také poznal, že k soudu se jako obžalovaný můžete dostat i bez důkazů a víc než devět let marně čekat na spravedlnost.

Až tenhle příběh skončí, budu žádat prošetření, jak vznikl obsah Příkazu k domovní prohlídce, jehož prosté zveřejnění by stačilo k likvidaci každého politika. Zároveň budu žádat prošetření, jak se informace z příkazu dostaly, v rozporu se zákonem, k Jaroslavu Tauchmanovi ze serveru Náš Liberec.

V této souvislosti chci vyzdvihnout korektní přístup policisty, kterému jsem podal v den domovní prohlídky vysvětlení. Nepochybuji, že od něj neveřejné informace nepocházejí. Jsem přesvědčen, že pan Tauchman dostal od někoho z orgánů státní moci k dispozici celý Příkaz k domovní prohlídce. Považuji to za porušení presumpce neviny jako jednoho ze základních principů právního státu.

Nerozporuji, že policie dělá svoji práci. Rozumím tomu, že prověřuje skutečnosti, které zjistí a týkají se veřejných zakázek a projektů kraje. Ostatně jak já, tak i další radní nebo zastupitelé, chodíme často podávat vysvětlení k různým podezřením. I to je naše práce. Tyto případy ale nesmějí být zneužívány k dehonestaci už ve stádiu prověřování. Chci zdůraznit, že to není poprvé, kdy Policie ČR prověřuje rozhodování vedení kraje. Nikdy však nebyly zneužity k politické propagandě a osobní dehonestaci jako v tomto případě.

Policie např. od března 2018 prověřovala celou radu kraje z podezření zločinu zneužití pravomoci úřední osoby při přípravě majetkového vstupu do ČSAD Liberec a veřejných zakázkách v rámci jednacího řízení bez uveřejnění. Dne 5. dubna 2018 zasahovala policie v budově krajského úřadu, odnesla si data z e-mailové komunikace a podklady pro jednání rady kraje. V říjnu 2023, po více než pěti letech, policie toto trestní řízení odložila s konstatováním, že se trestný čin nestal. O zásahu na úřadu a v ČSAD Liberec se v roce 2018 psalo všude, o konci prověřování v roce 2023 nikde. Tak už ta mediální spravedlnost funguje. Osobně jsem nikdy o krocích vedení kraje směrem k vytvoření vlastního autobusového dopravce nepochyboval a považuji je za velký a společný úspěch vedení kraje v minulém volebním období.

Chci znovu zopakovat, že jsem připravený policii poskytovat veškerou potřebnou součinnost. A zdůrazňuji, že jsem se ničeho nezákonného nedopustil a veškeré mé kroky byly a jsou vedeny zájmem Libereckého kraje a jeho obyvatel.

Projekt FVE Ralsko považuji za ukázkový způsob využití brownfieldu. Především vzhledem k jeho přípravě, komunikaci s městem Ralsko a skupinami využívajícími formálně i neformálně bývalé letiště a jeho okolí. A současně také pro využití předběžných tržních konzultací k přípravě konečného zadání projektu, který připravujeme na červen 2024. Cílem kraje je vznik energetického zdroje, který umožní v budoucnosti zásobovat naše nemocnice, domovy seniorů, školy a kulturní instituce obnovitelným zdrojem energie vyrobeným na území Libereckého kraje. Postupujeme ve prospěch kraje a jeho obyvatel stejně jako tomu bylo při vytvoření vlastní krajské autobusové firmy. Chceme mít náklady vydávané z rozpočtu kraje pod kontrolou. Krajští zastupitelé obdrželi informace ve věci přípravy FVE Ralsko, stejně tak časový harmonogram postupu. Předpokládám, že v dnešní diskuzi probereme vše, co bude zastupitele o projektu zajímat.

Chtěl bych občany a obyvatele Libereckého kraje informovat o tom, že se nechystám rezignovat na funkci hejtmana. Jsem připraven v krajských volbách v září 2024 usilovat o vaši důvěru a obhajovat práci vedení kraje a své kroky v uplynulých 12 letech. O našem kraji naštěstí rozhodují občané ve volbách, a ne lidé s nadpřirozenou schopností získávat neveřejné materiály z policejního vyšetřování.“

Martin Půta, hejtman Libereckého kraje

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky