Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Tradiční Velikonoce na Vísecké rychtě lákají na pletení pomlázky, malování kraslic i zdobení perníčků

Anna Vašková

odborný zaměstnanec

  • 28. 03. 2023 12:50
  • Rozvoj

Sdílet článek

Vísecká rychta je roubené stavení s expozicí života na vesnici počátkem 19. století a nachází se v části obce Kravaře zvané Víska. Týden před svátky dostanou návštěvníci již tradiční příležitost užít si malebné prostředí rychty v jarním kabátě prostřednictvím workshopů a jarmarku. Akce se uskuteční v sobotu 1. dubna od 10 do 16 hodin.        

„Vísecká rychta a Velikonoce, které se tu konají pravidelně, to je na Českolipsku již tradiční cíl návštěvníků o těchto významných křesťanských svátcích. Zvlášť pro malé děti je objevné poznávat některé tradice, které už jim často rodiče nejsou schopni zprostředkovat,“ říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Jarní atmosféru návštěvníci nezískají jen z dílen, ale také z výzdoby celého stavení, která bude věnována udržitelnosti. Prostor dostane i historie tradic na Českolipsku a připraven bude i kvíz, prostřednictvím kterého si budou moci návštěvníci ověřit své znalosti lidových obyčejů.

„Věřím, že nám tradice, aniž bychom si to uvědomovali, svým minimalismem a mytologickým přesahem pomáhají zachovat určitou kontinuitu, kterou v dnešním uspěchaném světě často ztrácíme. Díky tradicím se můžeme alespoň na chvíli, na pár dní, propojit se s minulostí a přírodou. Vracíme se k přirozenosti a dostáváme jedinečnou možnost odklonu od technologií a stresu Je už pak na každém, jestli a jak toho využije,“ říká spoluorganizátorka akce Kateřina Ledvinová, vedoucí Ekoporadny Orsej, která akci spolupořádá společně s Vlastivědným muzeem a galerií.

Se zahájením sezóny na rychtě bude také zahájena výstava Chalupy herců, muzikantů a zpěváků na Českolipsku, která se do Kravař, rozšířena o chalupy Hany Zagorové a Zdeňka Větrovce, stěhuje z České Lípy.

Nebudou chybět stánky s občerstvením a celodenní zábavný program s divadlem a tradičním vynášením smrtky proběhne pod taktovkou umělecké skupiny Merlet.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky