Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Tradiční Velikonoce na Vísecké rychtě lákají na pletení pomlázky, malování kraslic i zdobení perníčků

28. 03. 2023

Vísecká rychta je roubené stavení s expozicí života na vesnici počátkem 19. století a nachází se v části obce Kravaře zvané Víska. Týden před svátky dostanou návštěvníci již tradiční příležitost užít si malebné prostředí rychty v jarním kabátě prostřednictvím workshopů a jarmarku. Akce se uskuteční v sobotu 1. dubna od 10 do 16 hodin.        

„Vísecká rychta a Velikonoce, které se tu konají pravidelně, to je na Českolipsku již tradiční cíl návštěvníků o těchto významných křesťanských svátcích. Zvlášť pro malé děti je objevné poznávat některé tradice, které už jim často rodiče nejsou schopni zprostředkovat,“ říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Jarní atmosféru návštěvníci nezískají jen z dílen, ale také z výzdoby celého stavení, která bude věnována udržitelnosti. Prostor dostane i historie tradic na Českolipsku a připraven bude i kvíz, prostřednictvím kterého si budou moci návštěvníci ověřit své znalosti lidových obyčejů.

„Věřím, že nám tradice, aniž bychom si to uvědomovali, svým minimalismem a mytologickým přesahem pomáhají zachovat určitou kontinuitu, kterou v dnešním uspěchaném světě často ztrácíme. Díky tradicím se můžeme alespoň na chvíli, na pár dní, propojit se s minulostí a přírodou. Vracíme se k přirozenosti a dostáváme jedinečnou možnost odklonu od technologií a stresu Je už pak na každém, jestli a jak toho využije,“ říká spoluorganizátorka akce Kateřina Ledvinová, vedoucí Ekoporadny Orsej, která akci spolupořádá společně s Vlastivědným muzeem a galerií.

Se zahájením sezóny na rychtě bude také zahájena výstava Chalupy herců, muzikantů a zpěváků na Českolipsku, která se do Kravař, rozšířena o chalupy Hany Zagorové a Zdeňka Větrovce, stěhuje z České Lípy.

Nebudou chybět stánky s občerstvením a celodenní zábavný program s divadlem a tradičním vynášením smrtky proběhne pod taktovkou umělecké skupiny Merlet.

Anna Vašková
odborný zaměstnanec
anna.vaskova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226308
Mobil: 739541516