Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Týden náhradního rodičovství podpořil herec Karel Zima

Ing. Kateřina Hájková

Koordinátorka rodinné politiky – projekt Systémová podpora práce s rodinou v LK

  • 09. 10. 2019 00:00
  • Sociální

Sdílet článek

Tváří letošního Týdne náhradního rodičovství se stal herec, pocházející z Liberce, Karel Zima, proto vám s ním přinášíme rozhovor o pěstounské péči i o jeho dětství.

Proč jste se rozhodl spojit s kampaní MÍT DOMOV A RODINU “Samozřejmost nebo vzácnost?”?

Už mnoho let se snažím pomáhat různým bohulibým projektům, které, dle mého, mají smysl. Tento patří mezi ně.

V čem vidíte největší výhody pěstounské péče?

Blízkost jednoho konkrétního člověka. To je něco, co vám nenahradí ani 30 těch nejlepších zdravotních sester a pečovatelek. Krása, kterou má pozitivní energie jedněch dobrých rukou, je to, co potřebuje dítě nejvíc. 

Myslíte si, že se v České republice téma pěstounské péče dostatečně propaguje?

Z mého laického pohledu by to mohlo být určitě lepší, ale když se podívám o deset, ne-li dvacet let zpět, udělal se ohromný pokrok.

Uvažoval byste někdy o přijetí dítěte do pěstounské péče?

Moje pracovní vytíženost a tudíž časové možnosti to v současné době v podstatě vylučují. Ale jinak bych se rozhodně nebránil. Naopak. Mám děti rád. Se vším, co k tomu patří. Nebyl by pro mě problém mít nějakého človíčka v péči sám. Jen bych musel ukončit hraní asi ve dvanácti divadelních inscenacích, přestat točit, moderovat atd. :-)

Proč jste se rozhodl být hercem?

Asi v šesti letech jsem u dědy na vesnici viděl jeden pořad. Myslím, že to byl "Možná přijde i kouzelník". Zbožňoval jsem Kaisera a Lábuse jako nikoho. Kde by mě tehdy napadlo, že budou jednou mými kolegy. A přesně si pamatuju, jak mě jeden večer uchvátil Jiří Korn, který v krátkém sledu zpíval, tancoval a moderoval, pokaždé v nějakém neuvěřitelném kostýmu. Tehdy jsem podle mě nahlas řekl, že chci být herec a zpěvák. Nevím, jestli by se tak stalo, kdybych se  tehdy na TV nedíval. Ale něco mi říká, že jo. Na 120 %.

Jaký je váš nejoblíbenější zážitek z vašeho dětství?

Těžká otázka, protože dětství trvá mnoho let a v nich se odehraje stovky a tisíce kouzelných okamžiků. Byly by to určitě první lásky, už ve školce, pak na základní škole v Barvířské a v LŠU. Bylo by to určitě mnoho víkendů trávených na venkově u babičky a dědy v Dolní Řasnici blízko mého rodného Liberce. Ale i nedělní "výlety" s maminkou do Lidových sadů, jednou za čas do nádherné liberecké ZOO, nebo botanické zahrady, na Ještěd, atd. A pak samozřejmě Vánoce! Vůně smrčku, svíček, prskavek, cukroví a skoro pokaždé hodně sněhu. Táta nás brával na sáňky. Dokonce je to nedávno, asi měsíc, co jsem se byl cca po čtyřiceti letech podívat v ulici, kde jsme na těch sáňkách s tátou a sestrou jezdili. Jmenuje se Valdštejnská a už na vždy to pro mě bude ten největší kopec na světě, kde se jezdí tak rychle, že se vám tají dech. Kam se hrabe Formule 1.

 

Děkujeme za rozhovor.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky