Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Video zve do Máchova kraje za řemesly a přírodními krásami

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 02. 06. 2023 11:36
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Série videí pro zviditelnění regionálních výrobců, podnikatelů a poskytovatelů služeb vznikla ve spolupráci oddělení cestovního ruchu krajského úřadu a projektu Liberecký kraj sobě. Jako první se zrodilo video z Máchova kraje, kde se vedle tipů na výlety představují i regionální výrobci.

„Cestovní ruch kdekoliv na světě nemůže bez atraktivit nejrůznějšího druhu existovat. Není to jen příroda a kulturní atraktivity, ale právě také výrobky místních výrobců, které návštěvníky lákají“, říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Nejznámější a největší z nich je PVO Zákupy, které se nepřetržitě už od roku 1884 zabývá papírenskou výrobou, například tradičními masopustními maskami. Výroba je jedinou a poslední svého druhu v Evropě, neboť všechny podobné zahraniční společnosti skončily činnost kvůli levnějšímu dovozu čínského zboží do Evropy po roce 2000. Nejen z toho důvodu je od roku 2017 výroba papírových masopustních masek zapsána na Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky. Unikátní historii lze zhlédnout v soukromém firemním muzeu na náměstí v Zákupech.

Za výlety Máchův kraj láká například i na Státní hrad Zákupy, který v historii sloužil jako letní rezidence císaře Ferdinanda I. nebo na Stezku skalních reliéfů u obce Brniště. Ve skalách jsou k objevení nejrůznější sochy a reliéfy, například jelen svatého Huberta, obří hlava nebo reliéf anděla. Na stezce však nejsou pouze skalní reliéfy, ale i land-artová tvorba, jako například vstupní brána z větví.

Video představuje také produkty menších oděvních firem, kupříkladu Kreativní svět Anety Půhonné, LaJuPe a VartonChaos, nosící pás na děti Kawallo, či batohy a kabelky z dílny Péťaholka.

Všechny představované výrobce lze nalézt na webu www.lksobe.cz. Internetový katalog nabízí více než tři sta lokálních značek uspořádaných do šesti kategorií. Vyhledávání je možné i podle tematických klíčových slov nebo podle mapy či cíle výletu.

Vytvořené video o Máchově kraji je k vidění na sociálních sítích REGION LIBEREC nebo Liberecký kraj sobě. Více tipů na výlety se nachází na turistickém portálu www.machuvkraj.cz nebo Facebooku a Instagramu Máchova kraje.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky