Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Začíná nový školní rok. Na žáky čekají roušky, testy a hygienická opatření  

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 25. 08. 2021 10:06
  • Covid-19
  • Školství

Sdílet článek

V důsledku pandemie onemocnění Covid-19 začne nový školní rok s testy, rouškami a režimovými opatřeními. Povinné testování bude na základních a středních školách v termínech 1., 2., 6. a 9. září. V mateřských školách se děti ani pedagogové nebudou muset testům podrobit, neplatí pro ně ani povinnost nosit ochranu nosu a úst.

„Pokud v prvních dnech vyjde méně než 25 pozitivních případů ze 100.000 provedených testů, nebude se už dále tato kontrola provádět. V okresech, kde bude zmíněná hranice překročena, se zřejmě do konce září bude testovat pouze jednou týdně,“ uvedl Dan Ramzer, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

Žáci prvních ročníků základních škol se budou testovat 2. září, všichni ostatní již první školní den. Testovat se nemusí očkovaní, pokud od podání druhé dávky uplynulo 14 dnů, a osoby 180 dnů po prodělaném koronaviru. Žáci, kteří odmítnou testování a nejsou očkovaní ani neprodělali onemocnění Covid-19, se mohou účastnit výuky ve škole, ale na rozdíl od svých spolužáků musí mít respirátor (na středních školách) nebo roušku (platí pro základní školy a nižší stupeň víceletých gymnázií) i ve třídě. Nesmějí zpívat a cvičit v uzavřených prostorách.

Ostatní žáci musí mít zakrytá ústa a nos pouze ve společných prostorách školy. Ochranu nosu a úst nemusí používat osoby s poruchou intelektu, autistického spektra či osoby, které nemohou ochranu nosu a úst použít ze závažných zdravotních důvodů, což je třeba doložit lékařským potvrzením. Žákovi, který odmítne podstoupit testování a zároveň odmítne nosit respirátor či roušku, škola nesmí umožnit osobní přítomnost ve škole.

„Vše prozatím platí do 10. září 2021. Musíme se řídit mimořádným opatřením Ministerstva zdravotnictví. Pravidla pro testování a používání ochrany nosu a úst jsou závazná, školy jsou povinny je dodržovat,“ dodal náměstek Ramzer. „Mimoto máme k dispozici také manuál Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy k provozu škol a testování, které mají charakter doporučení. Předpokládáme, že je školy budou dodržovat, pokud to v jejich podmínkách bude možné. Jedná se například o dodržování toho, aby se, pokud možno, nemíchaly dohromady děti z různých tříd. Mezi doporučení patří také časté větrání místností či dezinfekce rukou.“

 

Youtube video

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky