Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Zažádat o 5.000 korun na dítě bude možné od pondělí 15. srpna také na Krajském úřadě Libereckého kraje

Anna Vašková

odborný zaměstnanec

  • 10. 08. 2022 09:48
  • Sociální

Sdílet článek

O dávku mimořádného příspěvku ve výši 5.000 korun na dítě, kterou schválili poslanci České republiky, bude možné od pondělí 15. srpna žádat na matričních, obecních a krajských úřadech. Od 1. října pak na kontaktních místech České pošty. Rodiče, kteří pobírají přídavky na dítě, dostanou příspěvek automaticky.

Základní podmínky pro získání příspěvku:

  • věk dítěte, které k 1. srpnu 2022 nedovrší 18 let
  • celkový hrubý příjem rodiny nepřesahuje 1 milion korun ročně
  • trvalý pobyt v České republice

Na mimořádný příspěvek mají nárok ti, jenž pobírají přídavky na děti, i ti, kteří je nepobírají. Dávku mohou čerpat pěstouni, manželé či partneři rodičů, vdovci a vdovy. Za rodiče se pro účely vyhodnocení nároku na příspěvek považují nejen biologičtí rodiče, ale také osoby, jimž bylo dítě svěřeno do péče. Žadatel musí s dítětem žít a hradit náklady.


Jak to bude od pondělí 15. srpna vypadat v praxi na Krajském úřadě Libereckého kraje?

  • s sebou si žadatel vezme občanský průkaz
  • osobní údaje do elektronického formuláře pomůže vyplnit zaměstnanec Czech POINTu

Žádat je možné samozřejmě i elektronicky přes formulář, který bude od 15. srpna k dispozici na klientském portálu Ministerstva práce a sociálních věcí pod tímto odkazem https://www.mpsv.cz/web/cz/jednorazovy-prispevek-na-dite

Vyplacení pomoci mohou rodiče očekávat v termínu normální výplaty příspěvku.

Youtube video

 

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky