Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Zchátralý zámek Vartenberk ve Stráži pod Ralskem se vrací do krásy. I díky penězům z kraje

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 18. 06. 2021 15:41

Sdílet článek

Původně gotický hrad Vartenberk, zvaný někdy též Vartemberk, který prošel v roce 1563 přestavbou na renesanční zámek, vlastní město Stráž pod Ralskem. To usiluje o jeho záchranu. Přispívá k ní i Liberecký kraj – na novou fasádu přispěl půlmilionem korun.

 „Rekonstrukce rozsáhlé památky je i pro velké město zásadní rozpočtovou položkou. Natož pro město velkosti Stráže pod Ralskem. Přesto se do oprav zastupitelstvo odvážně pustilo, a i když zámek zejména uvnitř čeká ještě velká spousta práce, přijíždíte-li ke Stráži, dnes už vás z dálky vítá svítící fasáda a střecha této místní dominanty,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Město již provedlo kompletní nové zastřešení a nechalo zajistit statické poruchy ve vnitřních prostorách zámku. V roce 2015 zrekonstruovalo i přístupový most. Od roku 2017 pokračuje na etapy oprava vnějších fasád zámku. V letošním roce se jedná o fázi poslední. Zámek čeká ještě spousta oprav, ale město, které si je vědomo jeho hodnoty, je odhodláno památku zachránit a dát jí péči a podobu, jakou si zaslouží, aby se jednou návštěvníci mohli kochat i jejími vnitřními prostorami. Zatím se různé akce, koncerty, dřevosochání nebo trhy pořádají na nádvoří.

Hrad patrně založil Markvart z Března či jeho syn Beneš z Vartenberka. Sídlo dostalo německé jméno podle Strážného vrchu (Wartenberg), na kterém stálo. Městečko v podhradí, až daleko později pojmenované Stráž pod Ralskem, tehdy získalo stejný název. V roce 1865 renesanční zámek navštívil i císař František Josef I. V novodobé historii sloužil k ubytování rekreantům. Neblaze se na jeho vzhledu i stavu podepsal dvacetiletý pobyt sovětských vojsk na českém území: Stráž pod Ralskem převzala zámek, který byl v roce 1987 poničen rozsáhlým požárem, v dezolátním stavu.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky