Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Kraj nakoupil energie na burze za nejnižší ceny letošního roku

22. 06. 2017

Liberecký kraj již běžně pro nákupy materiálu a služeb využívá elektronické aukce, díky kterým se daří výrazně šetřit finance při pořizování spotřebního zboží, propagačních předmětů, hygienických potřeb nebo telekomunikačních služeb. Nyní měl kraj opět možnost výrazně snížit pořizovací cenu energií aukčním obchodováním na Českomoravské komoditní burze Kladno, což opět přinese výraznou úsporu v řádu několika desítek milionů korun.

„Nákup energií na burze se nám nejvíce osvědčil v roce 2017, kdy pokles nákladů oproti předchozím letům činil neuvěřitelných 57 %,“ říká náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek Marek Pieter, který opět zastupoval Liberecký kraj při obchodování na energetické burze. „Nákupem elektřiny a plynu na Českomoravské komoditní burze Kladno přinesl od roku 2013 úspory u škol, domovů důchodců, ale i v krajské nemocnici v částce přesahující 153 mil. Kč,“ doplňuje náměstek Pieter.

V kategorii velkoodběr kraj dosáhl nejlepšího letošního výsledku obchodování na burze, a to díky cenám 16,30 EUR/MWh a 429 Kč/MWh. Pro maloodběr pak budou platit ceny 17,10 EUR/MWh a 448 Kč/MWh, přičemž dodavatelem zemního plynu bude Pražská plynárenská, a.s.

Z elektřiny byl zatím realizován nákup vysokého napětí, a to za 849 Kč/MWh, dodavatelem bude Pražská energetika, a.s. Vzhledem ke stanovení nízkého limitu vstupní ceny a zhoupnutí ceny na trhu se ostatní aukce na elektřinu zatím nezrealizovaly. Limity se pro další nákup měnit nebudou, jen se aukce zopakuje.

Českomoravská komoditní burza Kladno (ČMKBK) působí dvě desítky let jako organizátor burzovních trhů s energetickými, průmyslovými a agrárními komoditami v České republice. Je centrálním tržním místem pro obchodování dodávek elektřiny a zemního plynu pro konečné zákazníky. Obchodování s dodávkami silové elektřiny pro konečné odběratele bylo zahájeno v roce 2009 a od roku 2010 burza organizuje obchody s dodávkami zemního plynu pro konečné odběratele. Trh s fyzickými dodávkami silové elektřiny a zemního plynu probíhá v elektronickém systému burzy aukčním systémem.

Bc. Dědková Markéta
marketa.dedkova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324
Mobil: 739541624