Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Dolánky u Turnova ožijí masopustní veselicí

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 09. 02. 2017 13:23
  • Zastupitelstvo

Sdílet článek

Nefalšované masopustní veselí můžete zažít na Dlaskově statku v Dolánkách u Turnova. V sobotu 11. února v Dolánkách potkáte nejenom tradiční masopustní masky, ale ochutnáte i spoustu typických laskomin nebo vyslechnete folklorní písně a mnohé další. K oslavám masopustu se připojí i hejtman Libereckého kraje Martin Půta a radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Květa Vinklátová.

Svátek Masopustu je doložený již ve 13. století.  Slavil se od středověku jak v nejchudších vrstvách, tak na panských dvorech, na vesnicích i ve městech. Byl to čas zabíjaček, vepřových hodů, nejrůznějších vesnických zábav a bálů, čas nevázané veselosti. Přípravou na Masopust byl Tučný čtvrtek před masopustní nedělí, spojený s hodováním. Konzumace vepřového s knedlíkem a zelím měla lidem zajistit sílu a zdraví v následujícím období.  Nouze nebyla ani o sádlo, proto hospodyně zadělaly na koblihy, šišky a boží milosti, kterých pak smažily plné mísy. Následující dny byly spojeny s tancovačkami a lidovými zábavami, které končily průvodem maškar o masopustním úterý. Průvod vedl Laufr, za ním pak s muzikou šel Medvěd s Medvědářem, Slaměný, Bába s Dědkem, Žid, Turek, Cikánka, Klibna a další a další. Hospodyně hostily průvod pivem, koblihami a koláči a také do velkého talíře přispívali na muziku. Někde si účastníci průvodu vybrali výslužku sami - pečeni z trouby, uzené z komína apod.

Program:

11.00 – 13.00 Folklórní soubor Furiant Malá Bělá, Dechová hudba Průvan a Mackie Messer Šraml Band – vstupy písní a tanců

13.00 Žádost Laufra o převzetí vlády nad vesnicí, předání klíčů starostou města Turnov

13.15 Folklórní soubor Furiant Malá Bělá, Dechová hudba Průvan a Mackie Messer Šraml Band

13.45 Pozdravení hospodáře a hospodyně

14.00 Masopustní tanečky s maskami – soutěž o nejlepšího tanečníka a tanečnici (cenou pro vítěze bude Vrkoč – koláč)

14.30 Masopustní hra – Souboj Masopustu s Půstem (Čmukaři Turnov)

14.45 Masopust s Divadlem Kvelb

15.15 Masopustní obchůzka Dolánkami s Divadlem Kvelb

15.45 Pochovávání Basy – masopustní hra

Masopustní rej masek doprovodí kapela Mackie Messer Šraml Band.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky