Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj prošel úspěšně kontrolou využití finančních prostředků Fondu solidarity EU

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 18. 02. 2015 13:43
  • Rozvoj

Sdílet článek

Na poskytování a použití peněžních prostředků Fondu solidarity EU v souvislosti s povodněmi v roce 2010 byla zaměřena kontrola Nejvyššího kontrolního úřadu. Na Krajském úřadě Libereckého kraje probíhala od 30. 9. 2014 do 4. 2. 2015.

Z Fondu solidarity EU Liberecký kraj uplatnil výdaje na odstraňování povodňových škod v celkové výši cca 150, 5 mil. Kč. Jako zprostředkovatel z této částky využil celkem 90,4 mil. Kč (tyto prostředky vložila města a obce např. do demolice budovy MŠ v Raspenavě, opravy komunikace v Andělské Hoře, opravy hasičské zbrojnice v Chrastavě a Frýdlantu, rekonstrukce silnice v Bílém Kostele nad Nisou), jako žadatel 60, 1 mil. Kč (např. na obnovu komunikací Višňová – Poustka, Frýdlant – Bílý Potok, opravu mostů v Andělské Hoře, Zdislavě nebo Kryštofově Údolí).

Nejvyšší kontrolní úřad během kontroly zjistil při využití peněz pouze dva drobné nedostatky v částce cca 3 200 Kč. „Chybně proplacenou částku bude Liberecký kraj vymáhat po oprávněných žadatelích a následně ji zašle na Ministerstvo financí ČR. Kontrola dále potvrdila, že krajský úřad má svůj systém rozdělování finančních prostředků z Fondu solidarity EU nastaven v souladu s obecně závaznými právními předpisy,“ doplnila Ivana Hujerová, členka rady kraje pověřená řízením resortu hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a rozvoje venkova.

Fond solidarity Evropské unie byl založen v roce 2002 na krytí nejzávažnějších škod způsobených zejména přírodními katastrofami.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky