Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Premiér Špidla se setkal s hejtmanem a radními Libereckého kraje

  • 05. 02. 2003 00:00
  • Zastupitelstvo

Sdílet článek

[id:407|autor:|email:|telefon:|mobil:|aktualizace:]

Premiér Špidla při jednání s hejtmanem, RNDr. Pavlíkem, a členy rady kraje 3.2.2003

V pondělí 3. února přijel do Liberce na pozvání hejtmana Libereckého kraje, RNDr. Pavla Pavlíka premiér vlády ČR, PhDr. Vladimír Špidla.

Po zhruba desetiminutovém přivítání obou představitelů se společně odebrali na jednání spolu s radními Libereckého kraje. Na programu byla diskuze na téma usnesení Vlády ČR ze dne 10. dubna 2002 č. 367 - informace o současném stavu předložených problémů Libereckého kraje, dále pak novely zákona o rozpočtovém určení daní, aktivní politiky zaměstnanosti Libereckého kraje a převzetí zdravotnických zařízení.

Premiér Špidla při jednání s hejtmanem, RNDr. Pavlíkem, a členy rady Libereckého kraje.

V prvním bloku se představitelé kraje a vlády bavili zejména o vyřešení dluhu Krajské vědecké knihovny. Zde panoval mezi oběma stranami zásadní rozdíl. „Protože byla porušena rozpočtová pravidla, nelze uvažovat o tom, že by kraj nezaplatil nic,“ uvedl premiér. Zároveň ale dodal, že lze vést diskuzi na téma snížení  zbylé části dluhu. „Je pravdou, že jsme na vývoj tohoto problému neměli vliv,“ oponoval hejtman, současně však poděkoval za vstřícnost při jeho řešení. Následovala informace o projektu rychlostní komunikace R35, kde se obě strany shodly na pokroku od minulého jednání. Dalším z témat byla pyrotechnická očista vojenského výcvikového prostoru Ralska. „V rozpočtu je na tento problém pamatováno zhruba 47 milióny korun,“ uvedl k tomu premiér. Akci by přitom měly provádět v rámci cvičení ženijní jednotky Armády ČR. Jako poslední bod prvního bloku diskuze obdržel předseda vlády informaci o projektu REGIOTRAM NISA. „Vůči tomuto projektu není žádných předsudků a i mě osobně z technického hlediska velmi zajímá,“ dodal Špidla. Zároveň ale poukázal na velkou finanční náročnost projektu, který by měl podle prvních odhadů spolknout 14 mld. korun.

Premiér Špidla při jednání s hejtmanem, RNDr. Pavlíkem, a členy rady Libereckého kraje.

Druhým blokem diskuze byla otázka financování krajů. „Kraje zatím mohou rozhodovat o patnácti procentech daňových výnosů, a to je podle mého názoru málo,“ uvedl hejtman Libereckého kraje. Předseda vlády na to reagoval poukázáním na novelu zákona o rozpočtovém určení daní, ve které by měly kraje postupně získat víc pravomocí. „Pro rok 2004 by se mělo toto procentuální vyjádření posunout zhruba na čtyřicet procent,“ dodal premiér.

Posledními dvěma bloky setkání byla aktivní politika zaměstnanosti a převzetí zdravotnických zařízení. U prvního tématu poukázal premiér zejména na dlouhodobost jakýchkoliv záměrů a složitost uvedení člověka dlouhodobě nezaměstnaného zpět do pracovního procesu.

V otázce převzetí zdravotnických zařízení uvedl premiér, že vláda žádná plošná opatření zavádět nebude a jednotlivé problémy budou muset kraje řešit přímo s ministerstvem.

Po pracovní části programu se radní spolu s premiérem odebrali na krátký pracovní oběd. Podávala se například pasta z krůtích prsou v rajčatech, grilovaný filet z lososa či italský malinový dort.

Liberecký hejtman se spolu s premiérem rozloučil krátce po jedné hodině odpolední.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky