Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

První výstava k 100. výročí zahájení 1. světové války začala ve frýdlantském muzeu

Mgr. Langer Jiří

  • 05. 02. 2014 16:54
  • Rozvoj

Sdílet článek

Městské muzeum Frýdlant je mezi prvními v České republice, ve kterém si veřejnost připomíná 100. výročí 1. světové války.  Vernisáže výstavy se spolu se starostou města Danem Ramzerem zúčastnili hejtman LK Martin Půta, jeho náměstkyně pro kulturu Hana Maierová, velitel liberecké 31. Brchbo plk. Radek Černý, ředitel Krajského vojenského velitelství plk. Josef Kulovaný, představitelé Československé obce legionářské Josef Bujňák a František Gábor, válečný veterán od Dukly Alexander Hron, rotný Rostislav Bartončík se svým nedávno vyznamenaným služebním psem Athosem a další hosté.

„Letošní rok je svázán s událostí, která zanechala výraznou stopu v evropských i světových dějinách, před 100 lety, přesněji 28. 7. 1914, rozpoutala Rakousko – Uherská monarchie válečný konflikt, jehož záminkou byl sarajevský atentát na rakouského arcivévodu Františka Ferdinanda d´Este, následníka trůnu, a jeho ženu Žofii,“ vysvětlil Libor Štrom, vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu města.

Podle Františka Gábora, který se na přípravě rovněž podílel, chce výstava ukázat historický vývoj českých zemí od zahájení 1. sv. války přes rozpad Rakouska – Uherska až ke vzniku Československa v roce 1918 se zaměřením na region Frýdlantska.
Na počátku války odjížděli povolaní vojáci na frontu s nadšením a elánem, oslavováni civilním obyvatelstvem, protože se všichni domnívali, že válka za pár týdnů skončí. Všichni víme, jak to dopadlo, Převážně zákopová válka trvala čtyři roky a vyžádala si obrovské množství obětí. Realita se od představ značně lišila a na naší výstavě jet to vidět – prostřelené přilby, seznam padlých a další exponáty,“ řekl mimo jiné Gábor, který se spolu s dalšími členy ČsOL u příležitosti výročí snaží připravit v rámci projektu Legie 100 stovky akcí po celé republice na nastávající čtyři roky.

„Jeho součástí bude i replika legionářského vlaku, který bude jezdit po celé republice. Zatím je hotovo pět vagónu a nyní jednáme o tom, aby vlak zastavil třeba i ve Frýdlantu a v dalších městech Libereckého kraje jako pojízdné historické muzeum,“ doplnil.

Město Frýdlant získalo dotaci z Evropských fondů Euroregionu Nisa.

 „Výstava o 1. světové válce je součástí Frýdlantského millenia“ připomněl Dan Ramzer s tím, že ve městě chtějí v roce 2018 odhalit i válečná památník.

Výstava bude přístupná veřejnosti od 3. února do 14. března a poté se přestěhuje do dalších měst kraje – Jilemnice, Nového Boru, do vestibulu Libereckého kraje a dalších míst a nakonec v dubnu do partnerského města Žitavy. „ V Novém Boru jsou již obnoveny válečné hroby a nyní se připravuje i postavení památníku Rumburské vzpoury z roku 1915. Kraj je v této snaze určitě podpoří,“ zdůraznil hejtman s tím, že válečný památník má být odhalen i ve Frýdlantu v roce 2.

Náměstkyně hejtmana Hana Maierové připomněla i další akce v rámci projektu Legie 100, které chystají krajská muzea: Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě připravuje na 26. 6. – 14. 9. výstavu Domov za války – Českolipsko v zázemí 1. světové války“, Muzeum Českého ráje v Turnově na 6. 3. – 27. 4. výstavu „Ještě jsme ve válce – příběhy 20. Století“ a Severočeské muzeum v Liberci na 25. 6. – 9. 11. výstavu „Velká válka 1914-1918“ a  další akce budou následovat. Třeba Krkonošské muzeum v Jilemnici se od konce května bude věnovat sarajevskému atentátu, při kterém byl zastřelen následník trůnu František Ferdinand d´Este. Zemřel v automobilu Františka z Harrachu, který stál na stupátku.

Podle ředitele muzea Jana Luštince představí na výstavě i zcela nově objevené fotografie atentátu a další zajímavosti. Viz také http://www.csol.cz/domains/csol.cz/index.php/projekty/legie-100

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky