Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Vláda schválila navýšení platů v sociálních službách a ve zdravotnictví. Peníze však zatím neuvolnila. Žádáme vládu o okamžité řešení, volají hejtmani

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 12. 06. 2017 14:53
  • Zastupitelstvo

Sdílet článek

Hejtmani vyzývají vládu a příslušná ministerstva o maximální součinnost a efektivitu při nastavování pravidel čerpání a přerozdělování finančních prostředků na platy a mzdy v sociálních službách a ve zdravotnictví. O jejich navýšení od 1. července rozhodla vláda 31. května. Žádné prostředky dosud na jejich financování neuvolnila. Reálně tak hrozí, že na bedra krajů přibude další finanční zátěž, stejně jako v případě mezd řidičů autobusů. O závažné situaci jednala v Liberci dne 9. června Rada Asociace krajů ČR.

„Velice vítáme schválení prostředků na platy a mzdy v oblasti sociálních služeb a zdravotnictví. Byly to kraje, komu se téma podařilo prosadit jako 3. programový bod na jednání celostátní tripartity a zároveň, kdo dlouhodobě upozorňuje na platové podhodnocení pracovníků v těchto službách,“ říká předsedkyně Asociace krajů ČR a hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová.

„Nyní důrazně žádáme příslušná ministerstva o maximální součinnost při nastavení pravidel čerpání a přerozdělování prostředků, aby bylo zajištěno, že vládou slíbené prostředky pracovníci skutečně obdrží,“ říká předsedkyně Asociace krajů ČR a hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová. „Nařízení vlády je pro nás závazné. Ale pokud nedostaneme finanční prostředky, pak nebudeme moci financovat jiné věci, které má kraj ve správě, a to není dlouhodobě udržitelné," upozornil zlínský hejtman a místopředseda rady Jiří Čunek.

Kraje se shodují, že je třeba zavést systémové řešení v oblasti financování mezd a platů. „Obrovský problém spatřujeme v nesystémovém rozhodování vlády, které staví kraje, instituce i zaměstnance do velice složité situace. Proto patří k prioritám Asociace krajů ČR zavedení jasných pravidel pro financování mezd a platů, která by krajům umožnila s dostatečným předstihem připravit své rozpočty na nová nařízení,“ říká předsedkyně Asociace krajů ČR a hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová. Kraje zdůrazňují, že jednání vlády velice vážně dopadá na jejich chod. „Pokud mají kraje fungovat efektivně a investovat do svých rozvojových aktivit, musí taková nařízení znát včas,“ dodává Jitka Volfová, statutární náměstkyně hejtmana Libereckého kraje.

Nyní hrozí, že se bude opakovat obdobná situace jako v případě mezd řidičů autobusů, na které kraje uvolnily 840 milionů korun ze svých rozpočtů. „Svým povinnostem jsme bezezbytku dostály. Prostředky na mzdy řidičů jsme dopravcům poukázaly a panu premiérovi k 15. květnu odeslaly požadované dodatky ke smlouvám s jednotlivými dopravci. Nařízení je platné od 1. ledna, dnes máme 11. června a na mzdy jsme nedostaly ani korunu. Stále jsme jen u slibů. Kdy se hodlá vláda situací zabývat, nevíme, dosud jsme neobdržely žádnou odpověď a otázka mezd není zařazena ani na program jednání vlády,“ uzavírá předsedkyně Asociace krajů ČR a hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová. Již na minulém jednání se hejtmani shodli, že peníze na platy řidičů budou po vládě žádat i v příštím roce.

Kontakt: 
Michaela Vrbová, tisková mluvčí, Asociace krajů ČR, mobil: 737 755 094, e-mail: press@asociacekraju.cz

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky