Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Jarmilina tragédie a vstup do pekla. Takové je jaro v Máchově kraji

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 17. 04. 2024 14:34
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Ze zimního spánku se probudila příroda i památky v Máchově kraji na Českolipsku. Jméno této oblasti dal básník Karel Hynek Mácha, poutník a literát, který se do ní v devatenáctém století doslova zamiloval.

„Kdy jindy se do této romantické krajiny vydat, než na jaře? Ještě máte šanci na výlet v krajině, kde nebude tolik návštěvníků a užijete si nově probuzené přírody,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Natáčení pohádky Princezna se zlatou hvězdou na čele se odehrávalo na hradu Kokořín, vystavěném na strmém ostrohu pískovcové skály nad Kokořínským dolem. Tato impozantní pevnost, postavená pravděpodobně v polovině 14. století, sloužila jako útočiště a strašidelný symbol neklidných dob. Dnes se dají prozkoumat jeho romantické ruiny, které byly částečně obnoveny v první polovině 20. století.

Největší vodní plochou v Libereckém kraji je Máchovo jezero, na jehož pobřeží ve Starých Splavech se tyčí Jarmilina skála. Je zasvěcena osudu nešťastné Jarmily, která zde čekala na svého milého loupežníka Viléma. V 19. století bylo Máchovo jezero, tehdy známé jako Velký rybník, o polovinu širší než dnes, a Jarmilina skála sahala až do jeho vod. Legenda vypráví o tragickém konci Jarmily, která zde skočila do temných vod a ukončila svůj život poté, co byla obviněna z vraždy svého svůdce.

Hrad Houska, ležící nedaleko Máchova jezera, má pohnutou historii, která sahá až do doby Václava I. Veřejně přístupný je teprve od roku 1999. Kromě klasické prohlídky láká hrad i na vstup do pekla. Okolní příroda svádí k procházkám a cyklistickým výletům a nedaleké Máchovo jezero nabízí osvěžení po dni plném objevování.

Historie zámku Zákupy a stejnojmenného města je spojena s významnými šlechtickými rody, kam patřili například Vartemberkové, Novohradští, Berkové z Dubé i Habsburkové. Kromě renesančního zámku si tu lze prohlédnout medvědy v hradním příkopu, anglický a francouzský park či barokní zahradu. 

K zahájení jara patří výšlap na Bezděz. Na jeho vrcholu čeká impozantní výhled z Velké věže. Z Bezdězu lze pokračovat dále na výlet po modré značce na Valdštejnsko, po červené Máchově cestě do Žďáru a na Housku, nebo po zelené do obce Okna.

Další jarní tipy jsou k objevování na sociálních sítích REGION LIBEREC. Za návštěvu stojí taktéž webové stránky Máchova kraje.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky