Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Jarní novinka z Frýdlantu: na zámku ukáží turistům kastelánské křídlo

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 19. 04. 2024 14:09
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Ačkoliv turisty oblíbené památky zůstávají po staletí zvenku víceméně neměnné, uvnitř tepou čilým ruchem a životem. Na hradě a zámku Frýdlant tak nyní po dvou letech skončila kompletní obměna prohlídkových okruhů – hradu, zámku a nyní kastelánského křídla.

„Také kasteláni na hradech a zámcích se snaží nalákat návštěvníky, aby se vydali právě k nim. Obměna expozic a zajímavé pojetí prohlídek jsou jen příkladem, jak to udělat,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Po loňské úpravě zámeckého okruhu vstoupil Frýdlant do letošní sezony s nabídkou obměněné prohlídky hradu, jež připomíná muzeum, které zde vybudovali Clam-Gallasové a jako první šlechtický rod v českých zemích jej v roce 1801 zpřístupnili veřejnosti. Poslední prohlídková trasa, která čekala na obměnu – kastelánské křídlo – se zpřístupní o víkendu 13. a 14. dubna; návštěvníkům ji zde coby doplňkový okruh nabídnou zatím ve víkendovém režimu.

Kastelánské křídlo připomíná Kristiána Kryštofa Clam-Gallase a jeho manželku Josefínu. Návštěvníci se ocitnou ve 20. letech 19. století, kdy na Frýdlant oba manželé jezdili z pražského paláce a kastelánské křídlo si uzpůsobili jako byt. K vidění bude devět místností, které mimo jiné zahrnují ložnice Kristiána Kryštofa, jeho ženy i syna Eduarda. Ten se po tragické smrti svého staršího bratra Viléma stal pokračovatelem rodu. Josefína i Kristián Kryštof byli velcí milovníci umění, zejména pak hudby, divadla a malířství. Finančně podporovali mladé umělce, mezi nimiž byl i chrastavský malíř Josef Führich. Ten jim pak z vděčnosti věnoval jednu ze svých kreseb, kterou návštěvníci uvidí v ložnici hraběte. Na tomtéž místě jsou k vidění i kresby samotného Kristiána Kryštofa.

Společenský sál zdobí portréty příslušníků Clam-Gallasů – Josefíny, jejího muže Kristiána Kryštofa, a také jeho rodičů Kristiána Filipa a Karolíny Josefíny, rozené Šporkové, která na Frýdlant věnem přinesla nejznámější frýdlantský obraz, portrét hraběte Šporka od Petra Brandla. Ten se nyní nachází v hradním muzeu na tomtéž místě, kde byl podle historických fotografií i za Clam-Gallasů. Nejmladší návštěvníky pak v kastelánském křídle potěší sbírka hraček upomínající na děti i vnoučata tohoto manželského páru.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky