Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecká průmyslovka začlení do výuky roboty

Filip Trdla

odborný zaměstnanec

  • 29. 05. 2018 00:00
  • Ekonomika
  • Majetek a investice
  • Rozvoj
  • Školství

Sdílet článek

Liberecký kraj za přispění fondů Evropské unie a peněz ze státního rozpočtu má v plánu vybudovat osm Center odborného vzdělávání (COV). Projekt za 582 milionů korun pomůže zkvalitnit vyšší a střední odborné vzdělávání v Libereckém kraji. Ten investuje do center částku zhruba 100 milionů korun. Stavební práce již započaly na Střední průmyslové škole strojní a elektrotechnické a Vyšší odborné škole v Liberci (SPŠSE a VOŠ). Stavba by měla být dokončena na konci roku 2018.

„Projekt Center odborného vzdělávání považuji za mimořádnou šanci, jak zlepšit kvalitu vzdělávání na odborných školách v Libereckém kraji,“ uvedl hejtman Martin Půta a dodal: „Zároveň chci poděkovat pracovníkům, kteří projekty připravili. Všech osm projektů uspělo v konkurenci s projekty z celé České republiky.“

Zřizovatel, Liberecký kraj, rozhodl vybudovat jedno z COV pro strojírenství a elektrotechniku při SPŠSE a VOŠ, Masarykova 3, Liberec. Vybavení tohoto COV je navrženo v souladu s požadavky současného i budoucího průmyslu.

V rámci COV vzniknou odborné učebny pro výuku programování robotů, automatizovaných pracovišť s PLC automaty, moderně vybavená laboratoř pro strojní měření, robotizované pracoviště osazené laserem pro vypalování plechového programu, pracoviště se vstřikovacími lisy a odborná učebna pro výuku počítačových sítí.

„Jde o velký projekt, jehož prostřednictvím bychom rádi vrátili do škol v novém provedení dílny a práce v nich. S nadsázkou lze říci, že klasické frézy a soustruhy doplní plně digitalizované CNC stroje,“ okomentoval Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

Škola připravuje vybavit prostory pro výuku několika roboty. Na malém robotu se budou žáci učit programovat. Druhý, větší laserový robot, bude sloužit k řezání materiálu. Škola též připravuje začlenit do výuky další dva, kteří budou součástí linky. Jeden samostatný robot a druhý, jenž bude pracovat v koordinaci s člověkem.

„Centrum vybuduje firma První podještědská stavební spol. s r.o. Celkové náklady na projekt COV v Liberci jsou ve výši 86,7 milionu korun. Z této celkové částky zaplatí Liberecký kraj 12,27 milionu korun,“ dodala statutární náměstkyně pro resort ekonomiky, správy majetku a informatiky Jitka Volfová.

Projekt COV na SPŠSE a VOŠ v Liberci je též financován ze státního rozpočtu a z fondů Evropské Unie. „Z fondů Evropské unie kraj čerpá na tento projekt nejvyšší částku, a to ve výši 70,295 milionu korun. Celkových 86,7 milionu pak doplňují peníze ze státního rozpočtu ve výši 4,135 milionu,“ dodala Radka Loučková Kotasová, radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a územního plánování.

„Ukončení stavebních prací je naplánováno na konec roku 2018. V současnosti běží vše dle plánu a harmonogram je dodržován. Ještě zbývá vyhodnotit nabídky na pořízení technického vybavení,“ doplnil náměstek hejtmana pro resort dopravy a investic Marek Pieter.

V souvislosti s budováním COV škola reaguje na požadavky průmyslu otevřením dalšího zaměření oboru Elektrotechnika na robotiku, internet věcí (IoT) a průmyslové řídicí systémy. Pro středoškoláky s maturitou otevírá škola na Vyšší odborné škole studium při zaměstnání, nově akreditovaný vzdělávací program Průmyslová elektrotechnika se zaměřeními Průmyslová automatizace a Informační technologie v elektrotechnice.

Centra odborného vzdělávání se budují na celkem osmi středních školách. Jedná se o Centrum odborného vzdělávání Libereckého kraje pro zemědělství (Střední škola hospodářská a lesnická ve Frýdlantu), Centrum odborného vzdělávání Libereckého kraje služeb (Střední odborná škola a Střední odborné učiliště v České Lípě) a Centrum odborného vzdělávání Libereckého kraje technické (Obchodní akademie, Hotelová škola a Střední odborná škola v Turnově). Dále pak Centrum odborného vzdělávání pro uměleckoprůmyslové obory při Střední uměleckoprůmyslové škole sklářské Kamenický Šenov a pro řemeslné obory při Střední škole řemesel a služeb Jablonec nad Nisou. Centra odborného vzdělávání celkově vyjdou na 582 milionů korun. Liberecký kraj zaplatí částku na jejich vybudování ve výši cca 100 milionů korun.

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky