Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Obnovu fasády na faře v Horní Polici podpoří kraj milionem korun

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 15. 04. 2024 15:38
  • Kultura

Sdílet článek

Stalo se již tradicí, že Liberecký kraj v rámci individuálních dotací podporuje restaurování památek v regionu. Letos je jednou z takových akcí obnova severní fasády fary v barokním poutním areálu u kostela Navštívení Panny Marie v Horní Polici. Kraj na ni vyčlenil milion korun.

„Poutní areál v Horní Polici patří mezi nejvýznamnější sakrální památky našeho kraje. Navíc je národní kulturní památkou, což znamená nejvyšší stupeň ochrany. Pod vedením současného biskupa litoměřického, Stanislava Přibyla, tam úspěšně probíhala v minulých letech rekonstrukce, na jejíž jednotlivé etapy Liberecký kraj přispíval. Fara je nedílnou součástí areálu a rada kraje o pokračování podpory tak, aby dospěl areál k celkové obnově,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Areál poutního kostela Navštívení Panny Marie v Horní Polici je kulturní památkou a jeho obnova trvá od roku 2015. Letos by se mělo pracovat na severní fasádě fary, která směřuje na terasu celého areálu, je tedy nejvíc vidět. Obnovou projdou okna v přízemí a prvním patře, stejně jako hlavní vstupní dveře. Budou zrestaurována kamenná ostění a mříže na oknech a opravy se dočká omítka.

Památka slouží ke svému původnímu náboženskému účelu. Konají se zde pravidelné bohoslužby, poutní mše svaté a mše u příležitosti významných liturgických svátků.

Areál je denně přístupný s možností nahlédnutí do kostela, v neděli je kostel otevřený, stejně jako muzejní expozice. Fara slouží k setkávání církevní komunity a jako zázemí pro provoz farnosti a celého areálu. Je možné také domluvit individuální návštěvy a exkurze.

Jen za uplynulých pět let investoval Liberecký kraj do prací na poutním areálu v Horní Polici v několika etapách 4,7 milionu korun.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky