Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Umění, design i řemeslo přinesou oslavy výročí založení  jabloneckého muzea

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 17. 04. 2024 10:05
  • Kultura

Sdílet článek

Figurální plastika od světoznámé sklářky Gizely Šabókové a designové vánoční ozdoby z mezinárodního sympozia. To jsou dárky, které si Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou rozbalí 24. dubna ke svým 120. narozeninám.

Sto dvacet let od svého založení letos slaví Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou. Z městského muzea s vlastivědnou, sklářskou a bižuterní expozicí, otevřenou veřejnosti poprvé v roce 1904, se v 60. letech minulého století přeměnilo ve specializovanou instituci, kterou od roku 2003 pro výjimečnost jejího zaměření i kvalitu sbírkového fondu zřizuje Ministerstvo kultury České republiky. Kulaté výročí bude muzeum slavit celý rok. Na 24. duben připravilo odhalení figurální plastiky sklářské výtvarnice Gizely Šabókové v muzejním parku a představení výsledků 1. ročníku Mezinárodního sympozia skleněných vánočních ozdob ve stálé expozici Svět zázraků.

Společně s realizací muzejní přístavby, oceněné titulem Stavba roku 2020, byl upraven a revitalizován přilehlý park. Záměrem přeměny byl i vznik exteriérové umělecké galerie. Po kompozici Twist Mariana Karla přibude na míru vytvořená figurální plastika Pieta, vytvořená z kovu a skla světoznámou sklářskou výtvarnicí Gizelou Šabókovou. „Autorka vytvořila desítky náčrtů, skic a variant, z nichž poté vzešla výsledná podoba díla,“ uvedla ředitelka muzea Milada Valečková. „Téma figury však bylo jasné od začátku, stejně jako symbolika spojení skla a kovu, materiálů, které jsou pro naše muzeum díky bižuterii typické.“ Veřejné slavnostní odhalení se koná ve středu 24. dubna ve 13 hodin.

Druhou novinkou je premiéra výsledků prvního Mezinárodního sympozia skleněných vánočních ozdob, které muzeum uspořádalo v rámci Mezinárodního trienále skla a bižuterie Jablonec 2023. Jeho cílem bylo propojit sklářské designéry s výrobci vánočních ozdob a umožnit jim společně experimentovat. „V premiérovém ročníku jsme oslovili designérské dvojice Dechem, Illola, Llev a firmy Glassor, Irisa a Rautis. Výsledky předčily naše očekávání, stejně jako zápal, s nímž se všichni zúčastnění do projektu vložili,“ uvedla kurátorka sympozia Dagmar Havlíčková. Vytvořené originály obohatí expozici Svět zázraků. „Ozdoby ze sympozia budou ještě letos k vidění i v zahraničí, a to ve spolupráci s českým generálním konzulátem v Hongkongu,“ doplnil hlavní kurátor muzea Petr Nový.

TZ: Muzeum skla a bižuterie

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky