Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Výrobek roku Libereckého kraje podvacáté. O titul se ucházelo rekordních 123 místních produktů

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 10. 04. 2024 16:22
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Žitný chléb, rakytníková pralinka s levandulí, slivovice ze sudu nebo paštika s brusinkami. I to jsou produkty z regionu, které letos obdrží značku Výrobek roku Libereckého kraje.

Hodnotitelská komise soutěže navrhla na udělení této značky, která je zárukou kvality a poctivosti místních výrobců, celkem deset produktů z našeho kraje. Letos vybírala ze 123 výrobků od 35 regionálních výrobců.

Přihlášené potraviny hodnotila komise složená z členů Výboru životního prostředí a zemědělství Libereckého kraje, zástupců dozorových orgánů, Potravinářské komory České republiky a Krajské hygienické stanice Libereckého kraje. Kromě senzorického hodnocení, obalu a technologie výroby se při hodnocení zohledňoval i vliv výrobku na zdraví spotřebitele.

„Rád bych poděkoval všem členům komise, celému organizačnímu týmu, a především místním výrobcům potravin,“ řekl Václav Židek, radní resortu životního prostředí a zemědělství. „Opět se ukázalo, že se v našem regionu vyrábí celá řada velmi kvalitních a chutných potravin. Navíc to, že potraviny vznikají v našem kraji, podporuje lokální ekonomiku a zároveň i zkrácení dodavatelského řetězce a tím snižuje dopady dopravy potravin na životní prostředí.“

Komisí navržené a Výborem životního prostředí a zemědělství doporučené výrobky získají na základě rozhodnutí Zastupitelstva Libereckého kraje označení Výrobek roku Libereckého kraje, které mohou užívat po celou dobu dodávání na trh, dokud se nezmění jejich složení, vzhled či kvalita.

Slavnostní vyhlášení vítězů v jednotlivých kategoriích se uskuteční v programu Krajských dožínek, které se budou konat 31. srpna ve Frýdlantu.

Protože Liberecký kraj chce podpořit všechny kvalitní výrobce místních potravin, mohou ti, kteří splnili podmínky soutěže, užívat označení Výrobce z Libereckého kraje, a to bez ohledu na umístění v soutěži.  Zároveň budou osloveni, zda chtějí být uvedeni v databázi výrobců na https://www.lksobe.cz.

 

Vítězové v jednotlivých kategoriích

Kategorie:

Výrobek:

Výrobce:

Maso a uzenina

Paštika s brusinkami ve slaninové krustě

PROMINENT CZ s.r.o.

Mléko a mléčné výrobky

ZLAŤÁK BIO zrající sýr

Ladislav Stehlík – EKOfarma STEHLÍK

Pekařské výrobky

Žitný chléb

Lukáš Mašek – Hamrovská řemeslná pekárna

Cukrářské výrobky

Rakytníková pralinka s levandulí

Q-Burger bar s.r.o.

Alkoholické nápoje

Slivovice ze sudu

Dlabka Distillery – Ondřej Dlabola

Nealkoholické nápoje

Lažanský Rubín, Jablko s marakujou 100% šťáva

MOŠTOVNA LAŽANY, výroba nápojů, spol. s r.o.

Ovoce a zelenina

Extra mazaná malinová

Martina Papežíková – dobroTY z Ráje

Biopotraviny

Přírodní kozí biosýr z Nového Dvora, Kořeněná Charlotta

PaedDr. Ing. Milena Krejzová – Kozí farma Nový Dvůr

Ostatní

Med od Čertovy zdi – pastový

Ing. Tomáš Moravec – Včelí Farma Smržov

Přínos ke zdravému životnímu stylu

Sušené hovězí maso jemně slané

VÁŠA spol. s r.o.

 

 

  • vítězové (.xlsx)
    12 kB
    10. 04. 2024 16:26
  • seznam přihlášených (.xlsx)
    14 kB
    10. 04. 2024 16:26

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky