Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Ze zdí hradu Jestřebí si lidé v okolí stavěli domky

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 05. 06. 2020 14:39
  • Rozvoj

Sdílet článek

 

Hrady a zámky patří neodmyslitelně k tváři české krajiny. Řada se jich však do dnešních dnů nedochovala v původní podobě a zbyly pouze trosky. Jednou z takových zřícenin jsou i trosky skalního hradu Jestřebí na Českolipsku.

Jestřebí leží 9 kilometrů jihovýchodně od České Lípy a 6 kilometrů severozápadně od města Doksy. Zřícenina, jež se nachází v nadmořské výšce 259 metrů, je zdáli dobře viditelná. „Pokud se turisté vypraví z parkoviště v podhradí, čeká je krátká procházka. Je ale možné vyrazit pěšky z České Lípy nebo Doks. O to větší odměnou pak bude potěšení z krásného výhledu,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Hrad, jehož ruiny jsou od roku 1958 národní kulturní památkou, byl založen na konci 14. století Berky z Dubé. V roce 1426 jej dobyli husité, kteří Jestřebí svěřili do péče svému hejtmanovi Jindřichovi Hlaváčovi z Dubé. V držení hradu se pak vystřídali ještě Čeněk z Dubé a Jan Smiřický; posledním doloženým majitelem byl Kryštof z rodu Vartenberků, který Jestřebí koupil v roce 1491 a připojil ke svému sousednímu panství.

Mezi nejpozoruhodnější část hradu, z jehož zdiva si v 18. století místní začali stavět domky, patří do pískovce vytesaná prostora s významnými zbytky šlapacího kola rumpálu. Jestřebí je pozoruhodné také tím, že postrádá klasické hradby.

Kam ještě vyrazit na výlet nebo za zajímavou událostí? Tipy, přehledy akcí, možnosti ubytování a další zajímavosti se nalézají na webu www.liberecky-kraj.cz, na YouTube prostřednictvím kanálu Region Liberec nebo na facebookové stránce Liberecký kraj — cestou necestou. Zážitky pak lze sdílet na Instagramu pod hashtagem #regionliberec.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky