Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj plánuje zapojit se do třetí vlny kotlíkových dotací

Bc. Lenka Klimentová

odborný zaměstnanec

  • 14. 09. 2018 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

V současné době se dokončuje první výzva programu Kotlíkové dotace v Libereckém kraji, ve které kraj podpořil celkem 1328 výměn zastaralých neekologických kotlů na pevná paliva za ekologické zdroje tepla. V této výzvě bylo v letech 2016-2018 rozdáno více než 149 mil. Kč. Od loňského roku je v realizaci druhá vlna tohoto programu, která si dala za cíl podpořit další výměny starých kotlů za kombinované kotle na uhlí a biomasu, kotle výhradně na biomasu, plynové kotle nebo tepelná čerpadla. Na období 2017-2018 je za tímto účelem vyčleněno dalších 135 mil. Kč.

„Finanční alokace je v současné chvíli vyčerpaná, poskytování dotací na nové kotle a čerpadla přesto není u konce, neboť byl vytvořen tzv. zásobník projektů, do kterého jsou žádosti stále přijímány,“ informovala radní Radka Loučková Kotasová, pověřená řízením rezortu hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a územního plánování. Žadatelé budou z tohoto zásobníku postupně podpořeni v případě, že se někdo rozhodne projekt nerealizovat a odstoupí od smlouvy, či nesplní podmínky na proplacení dotace, nebo budou-li projekty realizovány levněji, než se předpokládalo.

Od vyhlášení programu dne 29. 9. 2017 bylo přijato zhruba 1600 projektových žádostí o dotaci, přičemž rada kraje rozhodla o poskytnutí dotace celkem 1300 žadatelům, z toho asi třetina má dotaci již vyplacenou. Nejčastěji peníze putují na Liberecko a Českolipsko, velký zájem o výměnu topného zdroje mají také lidé v okolí Turnova. Žadatelé si pořizují především tepelná čerpadla, naopak nejméně oblíbené jsou kotle na biomasu s ručním přikládáním.

Jelikož jde o veřejné prostředky, musí být program monitorován, proto u vybraného vzorku příjemců dotace probíhají pravidelné veřejnosprávní kontroly na místě, které z velké části nemají žádné zjištění. „Bohužel se ale najdou i jednotlivé případy, kdy jsme nuceni podezření na pokus o dotační podvod, jak ve fázi podání žádosti o dotaci, tak při samotném vyúčtování, řešit s orgány činnými v trestním řízení,“ upozornila radní.

Během administrace programu u některých vyměňovaných (původních) kotlů značky Atmos (typy C18S, C20S a C30S vyrobené po roce 2000) byla zjištěna skutečnost, že byly na výrobním štítku označeny jako kotle emisní třídy 1, ačkoliv průkazně splňovaly emisní třídu 3, která je v rámci programu nezpůsobilá k podpoře. K chybě došlo u výrobce těchto kotlů, který vydal štítky s chybnou emisní třídou.

V Libereckém kraji je takto dotčeno 6 žadatelů o dotaci. Jelikož tyto výměny nelze dle vyhlášených podmínek podpořit z kotlíkových dotací, budou tito žadatelé podpořeni z rozpočtu kraje, neboť svůj projekt podali v dobré víře, že jejich kotel splňuje 1. nebo 2. emisní třídu a s touto informací byli také schváleni k podpoře. Jde o částku 662 500 korun.

„Výhledově Liberecký kraj plánuje, že se v případě zájmu z území zapojí do třetí vlny kotlíkových dotací, které Ministerstvo životního prostředí plánuje již na začátek příštího roku,“ uzavřela radní Loučková Kotasová.

 

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky