Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kruh trápí chátrající mlékárna, hledá pomoc u kraje

Mgr. Langer Jiří

  • 30. 03. 2015 12:30
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Chátrající mlékárna v samém centru vesnice trápí obec Kruh na Semilsku. Poté, co před sedmi lety ukončila provoz, se její majitel o objekty nestará. Ty se postupně rozpadají a hyzdí střed obce. Po mlékárenské výrobě je v areálu zřejmě i zamořená půda a problémem se pomalu stává i pustnoucí čistírna odpadních vod patřící k areálu. Obec požádala o pomoc Liberecký kraj a společně se nyní pokusí donutit majitele, aby s neutěšeným stavem nemovitostí něco dělal.

Navštívil jsem areál mlékárny v Kruhu, abych zjistil aktuální situaci. Stavby pustnou, stejně i jejich okolí a jeden z největších problémů spatřuji v čistírně odpadních vod, o kterou se majitel mlékárny nestará a z níž se pomalu stává ekologický problém,“ uvedl Josef Jadrný, náměstek hejtmana pro životní prostředí a zemědělství.

Z neutěšeného stavu domů v centru obce je nešťastný i starosta Jiří Sedláček. „Od doby, kdy mlékárnu před sedmi lety zavřeli, jenom pustne. Nikdo nepřijede ani posekat trávu nebo nálety kolem a areál je volně přístupný. Majitel se o objekty vůbec nezajímá. Jeho zástupci přijeli pouze jednou a nabídli nám areál k odkoupení, s tím, ať navrhneme cenu. Jako obec s rozpočtem kolem 10 milionů korun nemůžeme ani pomyslet na koupi tak velké areálu, natož na jeho případné provozování,“ popisuje Jiří Sedláček. Obec příliš šancí k tomu, jak donutit firmu k péči o svůj majetek, nemá. Žádá proto o radu i pomoc Liberecký kraj. Starosta se domnívá, že v okolí areálu bude rovněž kontaminovaná půda od kyseliny sýrové a dusičné, kterou v mlékárně používali k mytí a jejíž zbytky vylévali do země za objekty.

Prvním krokem, který uděláme, je že my jako kraj a také obec, vyzveme majitele k nápravě situace. Chceme, aby začal stav objektů řešit, a uvidíme. Pokud se nedočkáme žádné reakce, začneme se o situaci zajímat z hlediska ochrany životního prostředí. Chceme obci s jejich letitým problémem pomoci,“ objasnil Josef Jadrný.

Zavření mlékárny připravilo o práci desítky lidí

V obci Kruh začala mlékárna fungovat již v předválečném období. Podíl v ní měl stát i zemědělci, mezi nimiž byli také kružští rodáci. Během války se stále budovala a fungovala až do roku 2009. Tehdy ji potkal stejný osud, jako mnohé jiné výroby. Kvůli podmínkám stanoveným Evropskou unií musela projít rekonstrukcí a její vlastník, firma Promil, investoval velké peníze do modernizace technologií. Tím se ovšem firma zadlužila, dostihli ji věřitelé, a tak mlékárnu prodala firmě Alimpex, která ji vlastnila rok a následně odprodala francouzské společnosti Lactalis (současný majitel). Lactalis výrobu nějaký čas držel a pracovalo se na tři směny, pak náhle rozhodl o ukončení činnosti a během dvou dnů mlékárnu uzavřel. O práci tehdy přišlo 70 lidí, což byla pro obec se zhruba 450 obyvateli, pohroma.

Mlékárna v Kruhu v dobách svých nejlepších let vyráběla eidamský sýr Moravák či ementál, dále mléko do pytlíků i skleněných lahví, jogurty a oškrábané části zdejších sýrů dokonce prodávala jako základní surovinu výrobci oblíbených olomouckých syrečků.      

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky